Малка история на Моряшката фланелка

13 май Малка история на Моряшката фланелка

Модата е променливо явление, подвластно на времето. Всичко, което е актуално днес, утре може да бъде ужасно демоде. И обратно – дрехи от 60-те или 70-те години, днес са отново на мода. Но както всяко правило има изключения, така и тук съществуват тенденции които са вечни. Независимо от това какво е модерно днес и какво е било актуално вчера – Моряшката тениска  през лятото е винаги точно в десетката.

Въведена е като облекло при моряците през далечната 1820 година, за да направи по-лесно издирването на паднал зад борда моряк. Днес във флота на всяка една страна, могат да се видят моряци облечен в синьо-бели раирани фланелки. Като някой армии, примерно руската е изцяло облечена в райе. Според вида на войската се сменя и основния цвят – синьо-бял във флота, зелено-бяло десант, черно-бяло… и т.н.

Известно е че, белият цвят е единствения, който не губи отражателната си способност дори на големи дълбочини. Това е достатъчно основателна причина при избора за съчетание на бяло със синьо. Тъмно синьо е цветът на моряците от векове. Винаги се е асоциирало с море, плаване, безбрежие… морски приключения.

Моряците са консервативна и държаща на традициите общност и това разбира се не прави изключение при облеклото… Като пример може да се посочи символиката при шапките – двете ленти висящи от шапката „юнга“ са за почитане на безследно изчезналите… А двадесетте и една ивици, въведени на 27 март 1858г., като стандарт за всички моряци от Френския флот са символ на всяка една от победите на Наполеон. Тази раирана блуза е по-известна днес като marinière или matelot.

Моряшкото райе е „емблема“ не само на моряците, а и на авантюристите и свободолюбивите хора, търсещи приключения. Един от първите описани случаи, когато моряшкото райе е носено извън контекста на мореплаването, а като моден десен е през 1846 г. Тогава, кралица Виктория, облича четири годишният и син, принц Албърт Едуард, в моряшко костюмче и се качват на Royal Yacht. Горе-долу през това време навлиза и масовото носене на бански костюми в моряшко райе.

В крайна сметка, то придобива нечувана дотогава популярност през 1917 г., когато Коко Шанел представя своята „Морска колекция“. От този момент започва да носи основно моряшки блузи и да ги продава в магазина си във Франция. Сега почти всяка голяма модна къща в началото на сезона пуска линия, белязана именно с познатия раиран десен. Почти всеки известен артист има в гардероба си моряшка тениска. Носили са я хора като Мерилин Монро , Пабло Пикасо , Бриджит Бардо, Анди Уорхол… А именно заради моряшката фанелка, френския дизайнер Жан Пол Готие е наречен „enfant terrible“, или лошото дете на модата.

Едва ли има нещо по-подходящо за куфара от раираните блузи, когато човек се стяга за морска ваканция. Комбинира се добре с бижута изработени от естествени материали – раковини, седеф, морски камъни и червен корал. Тя стои добре и на мъже, и на жени, и на деца… дори и на домашните ни любимци. Носи весело и лятно настроение, може би заради асоциацията с лято, вълни, пиратски приключения… или заради старата мечта – да избягаш от всичко и станеш моряк… Поне за малко!Прочетена 33890 пъти
Няма коментари

Коментирай