„Lutine” в Ярмут роудс – историята за потъналото съкровище и ранните професионални водолази

22 Дек. „Lutine” в Ярмут роудс – историята за потъналото съкровище и ранните професионални водолази

Намираме се в Ярмут, източното крайбрежие на Англия – 1832 г. Малък едномачтов платноход стои на рейд в Ярмут. Той принадлежи на човек на име Бел. Екипажът му се състои от шест души, няколко от които са изключително вещи в гмуркането. Корабчето плава от място до място, за да предлага помощ при изваждането на някое потънало съкровище. С разрешението на адмиралтейството, то е пристигнало с цел да опита да извади част от съкровището, потънало с „Guernsey Lily” – транспортен кораб, стигнал до Крос Санд, отплавал, но потънал в центъра на Ярмут роудс, на три мили източно от вълнолома, при четири метра дълбочина на водата.

Image 3„Lily” идвал от Холандия подир експедицията на дука на Йорк през 1799 г. и бил натоварен с коне, амуниции, двайсет и пет месингови части, вино и голямо количество монети. Любопитство буди методът на тази водолази: първо, едномачтовият платноход бива позициониран точно над останките от разбития кораб. След това водолазът – покрит с херметическа дреха от „индийска гума”, с тръба, прикрепена на задната част на врата, за да вдишва въздух, който постоянно бива изпомпван в нея – слиза с въжена стълба и дава сигнал да бъде пуснат с малко въженце, контролирано от хората на палубата на платнохода. С това въженце изпращат кошници и други принадлежности на водолазите, а те ги връщат обратно с вино и други неща от разбития кораб.

Image 2Любопитна е и горната част от водолазния костюм: изработена от мед и покриваща главата изцяло, изготвена по подобие на древния шлем, само дето е много по-голяма от главата, а в горната си част има три стъкла и тежи 22,68 кг. Освен този, водолазът има още два костюма.

Носи със себе си 54,43 кг олово в две торби. С целия този товар, той обявява, че когато е във водата, сякаш няма никаква тежест и не среща каквото и да било затруднение. Досега са извадили голямо количество вино (със любопитно татуирани големи и малки стриди), малко мед, метални дръжки от сандъци, части от лафети и други. Очакват скоро да стигнат до месинговите оръжия, ценен позлатен метал и доларите, за които е известно, че са били на кораба, за да бъде платено на кавалерийските батареи, наети в гореспоменатата експедиция.

Image 9Разбираме, че адмиралтейството великодушно е дало разрешение на капитан Бел да прави каквото иска с откритите предмети, само при условие, че върне (ако бъдат извадени) месинговите оръжия, за което щял получи тяхната парична равностойност.
Безброй хора от различни части на страната идваха на място, за да видят наживо това ново и необикновено начинание. Постоянно се навъртаха лодкари, готови срещу скромно възнаграждение да превозят хора, които желаят да станат свидетели на това усилие на човешката изобретателност и предприемчивост.

Под вода водолазът е толкова по-силен, че може да огъне докрай големия лост, дълъг 32,5 см и широк 16 см, който носи със себе си, за да разбива останки от потъналия кораб. Тези водолази влизат по избор под вода горе-долу два пъти на ден, но са длъжни да се възползват от приливите и отливите във времето между тях.

Първото спускане бе в събота и оттогава е повтаряно всеки ден, като се оказа голямо удоволствие за множеството присъстващи на тази изненадваща проява. Никой не знае дали тези първи водолази са спасили всичко на борда или днес все още има за вадене. Това е загадката, която продължава да вълнува и в съвремието „ловците на съкровища”. Тази неизвестна за обществеността история днес бива разкрита след дълги часове ровене из архивите.

Списание DIVINGBG брой 8

Underwater Treasure Hunters – Паскал КеникПрочетена 7605 пъти
Няма коментари

Коментирай

Квартира в Несебър