Лази

22 ян. Лази

Лази – /остър нож, кама/. Лазите са били Черноморски пирати, с лош нрав и изключително жестоки. Заради Колхидските Лази, много селища се преместват от брега на вътре към сушата – Резово, Емона, Кланджа… Грабили са всичко наред. Обирали са църкви и къщи, но основното им занимание е било – ограбване на търговските кораби.

Повечето от тях, грузинци живеещи в Грузия и Турция. Християни – ислямизирани през 18 век – сунити. Много добри моряци, разполагали с много бързи и мореходни лодки, шхуни… „Таки“ . Плавали са изцяло по черноморието, като не преминават през протоците /Босфор, Дарданели/. Контролирали са корабоплаването на търговските кораби, за-от и в Черно море. Взимали са такси за безопасно преминаване. Отвличали са кораби, а екипажите – продавали в робство. В Турция е имало пазар за роби/робини до 1926 г.

Историята разказва за богат капитан, собственик и търговец. Той не желаел да плаща, исканата от тях такса. Бил е корабостроител от Ахтопол.  Намират кораба му ограбен и без екипаж, най-вероятно, убит или продаден. Не са потопили кораба, а го оставили да плава, за да може, когато стигне брега, хората да видят какво ги очаква.

Една много известна легенда в Емона:

Монах от манастира „Свети Никола“ – Емона, за да улови по едри попчета, навлиза с лодка, навътре в морето. Пиратите „Лази“, които дебнат навътре го залавят и продават в робство. При новия си господар, вече като роб, едни от задълженията му били да мели с хромела и да наблюдава децата.

„Големите ги избираше, малките не ги искаше. А върти с една ръка, хромела и дундуркай дявола!“ – Пеел той.

Чул го господаря му, съжалил го и му дал пари да се върне в манастира.Прочетена 25398 пъти
Tags:
3 коментара
  • Анонимен
    Публикувано в 19:28h, 02 юли Отговор

    ЕРДОГАН е по произход ЛАЗ,християнин ,четох някъде, затова сега се прави на по голям ТУРЧИН ОТ ХОДЖАТА !!!!

Коментирай