Леванти

21 ян. Леванти

Леванти – Източен вятър – сезонен, „носи“ мъртво вълнение /солган/. От латински – изгрев. Древните гърци го наричат Апилиотис – откъдето слънцето изгрява. Турците – Мелтем. Името Леванти идва от средиземноморските мореплаватели. С него са определяли посоката Изток, където всъщност е Ливанския бряг на Средиземно море. Използвал се е и от мореплавателите на Венеция и Генуа, които са били основните морски търговци по нашето Черноморие, почти до края на осемнайсти век. И днес от разговорите на моряци, рибари… може да се чуе това име с което най-често се определя източната посока на вятъра. Роза на ветровете в Несебър.

Леванти е вятърът, който причинява най-големите поражения по нашите брегове, особено когато духа продължително време. А когато присъства трайно и прогнозата е за засилването му, корабите се укриват в естествените укрития – защитени заливи, реки… Рибарите вдигат лодките си високо и ги наблюдават постоянно.

При няколко дневен силен Леванти, нивото на морето се вдига и вълната може да достигне 6-8 метра. Най-често това става зимата /декември, януари/. Такива случаи са сравнително редки и се случват на 50-60 години веднъж. Последната година през която Леванти причинява подобно бедствие е през 1978г. Тогава, развълнуваното море, къса стената на южното пристанище в Несебър. След което се поставят бетонни отливки за разбиване на вълната – тетраподи, от източната му страна.

А само преди година – 1977  декември, при продължителен „Леванти“ морето събаря новопостроения тогава бетонен мост, пред хотел „Глобус“. Заедно със сладкарницата на него /тук е описана историята/. Тогава вълната е достигала 8 метра и покаченото ниво на водата е заливало ресторант „Палма“, който се намира 7-800 метра навътре в курортния комплекс – Слънчев бряг. Първите етажи на хотелите в курортния комплекс са били заляти, а ресторант „Лазур“ намиращ се на самия морски бряг и малко под нивото на пясъка, е бил пълен с пясък и вода.

При такава буря и вълнение в началото на 19в. е ерозирал и паднал в морето манастира Свети Стефан, който се е намиран в най-източната част на стария Несебър.  Който по-късно е преместен и сега носът носи неговото име.

Името на този вятър, присъства и в местния фолклор:

… Месемврия, Месемврия, колона на сто Леванти, твоят бряг и пясък са като диаманти…Прочетена 20531 пъти
4 коментара
 • Манастирът "Св.Стефан" - Несебър | ZaMoreto.com
  Публикувано в 16:12h, 28 януари Отговор

  […] „проведзи“, причинени от силния източен вятър „Леванти“, се отцепва част от сушата – парчето, точно на което […]

 • Монопад | ZaMoreto.com
  Публикувано в 12:40h, 05 март Отговор

  […] Трамонтана /северняка/ даде първия знак за появата на истинската бора. Сините морски води на Несебърския залив се изпълниха със „зайчета“. Вятъра беше толкова силен, че късата ветрова вълна се късаше и вдигаше пръски навсякъде. Морето беше Побеляло. Няколко търговски кораба бяха на котва пред Палюря – сигурен знак, че времето се разваля! Вятъра завъртя от изток и закова Леванти. […]

 • Сладкарницата | ZaMoreto.com
  Публикувано в 19:32h, 13 март Отговор

  […] 1976 година. Вече седмица вятърът духа от изток – „Леванти“. Вълнението на морето е невиждано, дори старите рибари […]

 • Морския жаргон на Несебър | ZaMoreto.com
  Публикувано в 18:27h, 15 октомври Отговор

  […] Леванти – Източен вятър. Типичен за Есенно-Зимния сезон. Когато се завърти от Драмудана към Леванти и задържи в Леванти, обикновено причинява най-големи поражения. Носи големи количества вода – покачва нивото на морското равнище. Вълната е дебела и обикновено по цялата дължина на залива. Няма „зайчета“. Създава силни подводни течения, които „обръщат“ морето. Цвета на водата се променя към жълто-кафяв. Носи риба. Този вятър е причината за ерозията на нос Свети Стефан, срутването на Сладкарницата и пристана на Слънчев Бряг, появяването на извор Монопад и др. […]

Коментирай