Леванти

21 ян. Леванти

Леванти – Източен вятър – сезонен, „носи“ мъртво вълнение /солган/. От латински – изгрев. Древните гърци го наричат Апилиотис – откъдето слънцето изгрява. Турците – Мелтем. Името Леванти идва от средиземноморските мореплаватели. С него са определяли посоката Изток, където всъщност е Ливанския бряг на Средиземно море. Използвал се е и от мореплавателите на Венеция и Генуа, които са били основните морски търговци по нашето Черноморие, почти до края на осемнайсти век. И днес от разговорите на моряци, рибари… може да се чуе това име с което най-често се определя източната посока на вятъра. Роза на ветровете в Несебър.

Леванти е вятърът, който причинява най-големите поражения по нашите брегове, особено когато духа продължително време. А когато присъства трайно и прогнозата е за засилването му, корабите се укриват в естествените укрития – защитени заливи, реки… Рибарите вдигат лодките си високо и ги наблюдават постоянно.

При няколко дневен силен Леванти, нивото на морето се вдига и вълната може да достигне 6-8 метра. Най-често това става зимата /декември, януари/. Такива случаи са сравнително редки и се случват на 50-60 години веднъж. Последната година през която Леванти причинява подобно бедствие е през 1978г. Тогава, развълнуваното море, къса стената на южното пристанище в Несебър. След което се поставят бетонни отливки за разбиване на вълната – тетраподи, от източната му страна.

А само преди година – 1977  декември, при продължителен „Леванти“ морето събаря новопостроения тогава бетонен мост, пред хотел „Глобус“. Заедно със сладкарницата на него /тук е описана историята/. Тогава вълната е достигала 8 метра и покаченото ниво на водата е заливало ресторант „Палма“, който се намира 7-800 метра навътре в курортния комплекс – Слънчев бряг. Първите етажи на хотелите в курортния комплекс са били заляти, а ресторант „Лазур“ намиращ се на самия морски бряг и малко под нивото на пясъка, е бил пълен с пясък и вода.

При такава буря и вълнение в началото на 19в. е ерозирал и паднал в морето манастира Свети Стефан, който се е намиран в най-източната част на стария Несебър.  Който по-късно е преместен и сега носът носи неговото име.

Името на този вятър, присъства и в местния фолклор:

… Месемврия, Месемврия, колона на сто Леванти, твоят бряг и пясък са като диаманти…Прочетена 30847 пъти
5 коментара
  • Росица Станева
    Публикувано в 02:10h, 29 октомври Отговор

    Браво на разказвачите ! В рода ми от Източва ТРАКИЯ му викат мелтем на вятъра.Но не съм морски
    човек.Историите , описани тук , са чудесни …Продължавайте !

Коментирай