Медузите в Черно море

21 Ное. Медузите в Черно море

Медузите са безгръбначни животни от тип мешести, обитаващи солените води. Появили са се преди повече от 700 милиона години. Те са сред първите многоклетъчни животни.
Имат тяло подобно на диск, по ръба на който са разположени пипала. Медузата се придвижва, като периодично свива и отпуска тялото си.
Нервната система на медузите им позволява да усещат и да реагират бързо на външни дразнения, като светлина и миризми. Хранят се със зоопланктон или малки рибки. В морето трябва да се избягват, защото изпускат отрова която дразни кожата.
По света съществуват близо 70 вида изследвани медузи. Те имат най-различни форми и цветове. Диаметърът на някои видове може да надвиши два метра.
В Черно море най-често срещани са (Aurelia aurita), (Rhizostoma pulmo) и колонизиращата водите през последните години (Mnemiopsis leidyi).

Aurelia-auritaМалката медуза (Aurelia aurita) е широко разпространен вид в Черно море. Обикновено не надминава 10-15 см в диаметър, но рядко достига и до 40 см. Тялото и е млечнобяло, полупрозрачно, с множество радиални канали, които започват от центъра на диска и се насочват към периферията. В центъра се намира устното отверстие. По ръба на тялото с форма на чадър има множество ресни – пипала.
Медузата плува, като периодично свива и разпуска тялото си. Тя трудно се съпротивява на водните течения, които я отнасят в различни посоки.

 

rizostoma-plumoГолямата медуза (Rhizostoma pulmo) също често срещана в Черно море. Тя достига средно 15 – 20 см, но понякога и до 60 см в диаметър. Различава се от малката медуза не толкова по размери, колкото по форма и дължина на устните рамена. В центъра на диска от долната страна се образува възвишение, което виси надолу. Тялото й е по-силно изпъкнало отгоре. Голямата медуза се храни с микроорганизми. Тя плува както малката – чрез свиване и разпускане на тялото си.

Видовете медузи, които обитават Черно море не са опасни. Контактът с тях причинява алергични реакции на кожата, предизвикани от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, а също и таласин (предизвикващо сърбеж в-во) и конхестин (усилващо действието на таласина в-во, предизвикващо алергична реакция). Предизвикват парене на кожата, обриви или в по-редки случаи появата на мехури.

При опарване от медуза мястото се промива със солена морска вода. Чешмяната не е подходяща и може само да влоши положението.

От поразеното място веднага се премахват всякакви остатъци от слуз, но не с ръце, за да не бъдат опарени и те. Най-добре е прилепчивото вещество да бъде избърсано и подсушено добре. Това е достатъчно, освен ако няма предизвикана тежка алергична реакция.

През последният сезон излезе информация за появата на нов вид медуза в Черно море. Тя е пареща и отровна медуза и е влязла през Босфора от Средиземно море.

Този вид средиземноморски отровни медузи предизвикват парене и силна болка, дори и парализа, когато се докоснат до човешката кожа.

Заради мекотелото не малко турски плажове останаха затворени през миналото лято.

Учените за сега не могат да прогнозират дали и кога новият вид ще се разпространи и по родните брегове, но подобен риск съществува.

Източник: vodno-spasiavane.comПрочетена 168849 пъти
6 коментара
 • Симона
  Публикувано в 18:13h, 09 юни Отговор

  Как се казва новият вид, който е навлязъл в Черно море? Трябва да имаме представа как изглежда :Д

 • Антон Костадинов
  Публикувано в 18:47h, 09 юни Отговор

  Не знам какво е имал в предвид автора, но допускам, че е целял да вкара нотка драматизъм… В нашето, Черно море най-„опасния“ вид медуза е ризостомата, която е описана по-горе. Като деца при сулган морето вадеше много от нея на брега. Хващахме я отгоре за гладката „шапчица“ и я обръщахме обратно за да застане цялата в дланта и започвахме да се целим с нея – на война… 🙂 Прибирали сме се целите червени, като най-неприятно пареше там където е тънка кожата. На сгъвките, под мишницата, лицето, слабините. И това се случваше поне веднъж годишно. Разказвам този случай за да се докаже, че в нашето море дори най-парливата медуза е безопасна за човека и може да се „преживее“ едно опарване от нея. Болката е като от коприва но по-слабо. Състава и солеността на черноморската вода явно не влияе добре на отровните медузи, като примерно Ируканджи, която НИКОГА не е срещана в Черно море. Интересен факт е, че Ризостомата не е „парлива“ в другите морета а само при нас.

 • Антон Костадинов
  Публикувано в 19:53h, 09 юни Отговор

  Ето една статия която съм писал аз и може да се погледне към медузите от една по-различна перспектива
  http://zamoreto.com/meduza-gorgona-meduza/

 • Анонимен
  Публикувано в 10:10h, 19 септември Отговор

  аз скоро бях на черно море и чух за новата медуза на другия ден си наехме водно колело и влязохме доста на дълбоко и видяхме новата медуза беше доста голяма

 • Снежи
  Публикувано в 08:14h, 30 юли Отговор

  Вчера на плажа в Слънчев бряг, руснаците вадят медузи,изсипват ги на пясъка за да ги гледат хлапетата но те така умират нищо че 95% е вода, интересува ме защитена ли е от закона и ако е така защо не се предупреждават летовниците да не се забавляват….?

 • Иван Савов
  Публикувано в 09:57h, 24 август Отговор

  В момента съм на Албена на почивка и срещнах във водата новия вид синя медиза.Добре че не опари моят син който беше до мен във водата.Статията е вярна и новите медузи вече са в наши води!

Коментирай