Монопад

31 ян. Монопад

Стати Михайлов: Ревът на разбиващите се вълни само напомняше за провезата от предния ден. Морето вече беше загубило от силата си и вече не прехвърляше стените на пристанищата в Несебър. Ние седяхме в кръчмата на „Тачо“/светла му памет/. Морската буря присъстваше и се преживяваше отново и отново в приказките и спомените за отминалия ден на седящите и загрижени за лодките и инвентара, моряци. А тя как се беше зародила:

Трамонтана /северняка/ даде първия знак за появата на истинската бора. Сините морски води на Несебърския залив се изпълниха със „зайчета“. Вятъра беше толкова силен, че късата ветрова вълна се късаше и вдигаше пръски навсякъде. Морето беше Побеляло. Няколко търговски кораба бяха на котва пред Палюря – сигурен знак, че времето се разваля! Вятъра завъртя от изток и закова Леванти.

Всички знаем, какво стана на другия ден. Нивото на морската вода се вдигна и солгана взимаше лодките направо с парипите в морето. Южното пристанище – под Капитанска, беше пълно с обърнати и счупени лодки а тези които бяха здраво вързани или оплетени в пръснатата и плуваща мрежа – имаха късмет. Имаше и лодки които морето взе и повече не върна. Валеше много силен дъжд, омесен със силния вятър се получаваше фартуна като мъгла, но моряците „всички като един“ задружни, един на друг си помагаха във ваденето на лодките, които трябваше да се прехвърлят от другата страна на пътя, високо и далече от морето.

Та на следващия ден сме седнали при „Тачо“ /бог да го прости/ и някой каза:

– Знаете ли, че морето изкара Монопад и от него тече вода!

А изворът, който се намира на южния плаж на Несебър, е бил един от основните водоизточници за питейна вода в района на Несебър в древността. Тогава с лодки и подходящи за времето си съдове, е пренасяна вода по-море до стария град. Има данни за съществуването му от IV век пр.н.е. Любопитно е, че са били открити следи от множество древни градежи. Хората си спомнят, как всеки ден са ходили за да напълнят, Хубава Изворна вода!

Отидох до вкъщи, взех апарата и направих тези снимки:

На 11 май 2010 е открита, нововъзстановената чешма. Преди това е извършен химичен и микробиологичен анализ на вода от РИОКОЗ-Бургас, които потвърждават годността и.

IMG_7801

Пресцентърът на община Несебър пише следното:

В летните месеци възкръсналата за нов живот стара чешма на Южния плаж на Несебър е своеобразен оазис, привличащ като магнит множество почиващи на плажа, местни хора и туристи. Извор „Монопад” е една от живите визитни картички на града и за него се знае, че водите му никога не замръзват през зимата и не се стоплят през лятото, а старите писма и любовни картички разказват, че мъжете пили от него са силни, а жените им – щастливи и красиви.
Община Несебър възстанови изцяло старата чешма на Южния плаж, като именно с официалното й откриване на 11 май бе даден старт на летния туристически сезон в града. Идеята е постепенно изворът си възвърне славата на емблематично място, превръщайки се в част от богатото културно наследство на града. Общината приканва всички гости на града да открият едно наистина неустоимото предизвикателство – живата вода в Несебър и да оценят нейните качества.
Историята по възстановяването на чешмата започва от тази пролет. На Южния плаж на града, буквално на 1-2 метра от морето, се открива старата чешма на града, която през последните три десетилетия е била покрита от пясъчна дюна и почти забравена от местното население. В миналото от там жителите на Несебър са се снабдявали с питейна вода. Чешмата е била каптирана и строена с каменен резервоар, каменно корито и обшивка с четвъртита форма. Част от нея е била разрушена, като каменните плочи са запазени, а в дъното се вижда коритото на старата чешма.
Веднага след разкритието й, по инициатива на община Несебър, от течащата вода бяха взети проби за извършване на химичен и микробиологичен анализ. Резултатите от тях показаха, че е годна за пиене.
Публикувана на 11 Aug 2010 от Пресцентър община Несебър

На 11 май 2011, чешмата отново я няма, покрита е с пясък. Може би, някой я е покрил с пясък?! А и вече е модерно водата да се продава бутилирана!Прочетена 28296 пъти
11 коментара
 • -kirov33_nesebar
  Публикувано в 10:46h, 17 февруари Отговор

  Богат “ фотопис“ за чара на нашият град. Киров

 • -kirov33_nesebar
  Публикувано в 10:18h, 20 февруари Отговор

  В началото на 60 -те години на миналия век проблема с питейната вода за Несебър бе особено остър. Въвеждан бе периодично режим за подаване на вода за различни части на града. Причината за това бе тази, че бяхме на една обща система с нарастващия туристически комплекс Слънчев бряг , а за него режим не бе допуснат.

  Възрастни хора от града напомняха, че на плажа някога е имало чешма, но тя е затрупана от пясъчна дюня и настояваха да я разкрием. Ценна информация за местонахождението и посочваше управителя на плажа тогава Симеон…….С техника на съвета Георги Ваклинов и съдействието на Симеон…решихме ,да открием чешмата. Разровихме с малък бегер-фадрома дюната, и чрез разравяне на ръка открихме чешмата. За да я защитим от ново засипване от надвесената над нея дюна се направи сводест тунел, около десетина метра..

  Интересното бе това, че за да изместим чешмата по напред, когато навихме дълга тръба към чучура. При повдигането на тръбата от само 5-10 сантиметра водата изчезваше. Затова оставихме чешмата на първоначалното си место и така доста години жителите и летовниците на града ползваха чиста, студена и приятна питейна вода..

  Освен ползата тази чешма с тунела представляваше приятна атракция през жарките летни дни в продължение на доста години. По късно въпроса с водата за града бе решен, района около чешмата не се поддържаше, тунела се срути, чешмата се засипа отново и изчезна. През 2011 година по инициатива на кмета Николай Димитров отново се откри и отново засипа. Очевидно трябва ново компетентно и сигурно решение за нейното функциониране. В. Киров

 • -kirov33_nesebar
  Публикувано в 10:25h, 20 февруари Отговор

  PS= Строителството на тунела бе по проект и ръководство на Георги Ваклинов, строителите бяха от реставраторската група към музея.

 • -kirov33_nesebar
  Публикувано в 10:28h, 20 февруари Отговор

  Това събитие се осъществи между 1963-1965 години

 • Антон Костадинов
  Публикувано в 10:35h, 20 февруари Отговор

  Благодаря за оставения коментар! Той е ценен, както като допълнение към статията, така и като част от историята на водоизточника и града ни!

 • Стати
  Публикувано в 12:09h, 20 февруари Отговор

  Ако някой притежава СНИМКА от това време /как е изглеждал извора / описано от стария кмет г-н Киров и има желание да я сподели с нас ,ще му бъдем много благодарни.

 • Антон Костадинов
  Публикувано в 16:50h, 25 февруари Отговор

  Би ми било интересно, от къде идва името на извора? Защо точно монопад?

 • -kirov33_nesebar
  Публикувано в 15:45h, 03 март Отговор

  На мен това наименование не ми е известно. Тогава никой не го споменаваше,

 • Стати
  Публикувано в 10:54h, 15 март Отговор

  Монопад значи -стьпката и е името на местноста кадето е извора- карта на топонимите

Коментирай