Мъж, жена, или и двете? Когато става дума за пол, рибите правят всичко

17 Ное. Мъж, жена, или и двете? Когато става дума за пол, рибите правят всичко

Тук ще се опитам да се съсредоточа върху един особено интересен и странен аспект при рибите – половите особености: променящите се полови особености! Хермафродизмът (излаз на двата /женски и мъжки/ репродуктивни органа в едно и също тяло) при рибите може да се развие по много начини, но най-често, рибата се ражда един пол, и се променя в друг на определен етап в живота си (последователен Хермафродитизъм). Промяната от женски към мъжки се нарича protogyny (от гръцки „proto“  = „първи“ и „gyno“ = „женски“), както и промяна от мъжки към женски се нарича protandry (от „proto“ =  „първи “ и „andros „=“ мъжки „).

Зеленушките са добре известни с любовните си промени, които обикновено са придружени от драматични изменения в цвета, и повечето от тях са protoginous хермафродити. Докато при нас – хората, по-суетни и внимателни при подбора на облеклото са жените, за да впечатляват, привличат внимание… то при зеленушките обикновено е обратното: мъжките са тези, които се обагрят в ярки и привличащи окраски.

Rocha1

При тези риби, смяната на пола се контролира социално: господстващия мъжки, обикновено контролира харем от женски, и когато мъжкият умре най-доминиращата жена в харема се превръща в мъж. Половата промяна се случва в няколко етапа. Първоначално, само няколко часа след като се почувства липсата на мъжкия, доминиращата женската започва да се държи като мъж и изземва неговите функции. Тази промяна в поведението предизвиква хормонални промени, които променят половите жлези на женската и нейните цветове, за да се промени в мъжките цветове. Целият процес по промяната на пола е завършен само за няколко седмици.

Рибата Клоун от рода Amphiprion (известна ни от филма „Търсенето на Немо“) е чудесен пример за protandrious хермафродит. Филмът „Търсенето на Немо“ (в който имаше главни актьори риби клоун) е биологично неточен по много причини, но за целта на тази статия, нека просто кажем, че за да бъде биологично правилно, Марлин (баща на Немо) ще трябва да започне да се държи като жена само няколко часа след като майката Дори беше изядена от баракуда. Можете само да си представите какви разговори между Дири и Марлин би имало, ако сценария на филма бе последвал точно тази последователност на събитията.

Въпреки това, за разлика от зеленушките, рибите Клоун не поддържат хареми, а по-скоро разплодни семейни двойки (женската, обикновено е с много по-голям размер) доминираща в Анемонията, която може да бъде домакин на няколко незрели риби-клоун. Ако доминиращата женската почине, мъжкият се променя в женски и следващата незряла риба-клоун в социалния ред се превръща в мъж, за да се сформира нова двойка за разплод.

Rocha2

Ако си мислите, че възможността за промяната на пола при зеленушките  и рибата-клоун е супер, то вие определено сте за лечение 🙂 Още сега! Може би едно от най-удивителните и шокиращи сексуални промени при рибите се намира при Caribbean Hamlets. Те са едновременни хермафродити , което означава, че всеки индивид е едновременно мъжки и женски едновременно. Но за да се избегне самостоятелното размножаване (което е лошо, защото това намалява генетичното разнообразие на поколението), те разменят роли в една игра, известна като „търговия с яйца“. След среща в набелязаното и подходящо място на рифа (нека го наречем „спалня“ или скала с подходяща форма), двойката се издига нагоре и хипнотизиращото хвърляне на хайвера се случва: рибата играеща мъжки обгръща действащата като жена, до отпускане на сперматозоиди, и рибата която се държи като жена изхвърля оплодения хайвер. Прегръдката трае няколко секунди и двойката се връща надолу към рифа. Няколко минути по-късно те ​​се покачват отново, но сега ролите са разменени! Това фантастично ухажване и хвърляне на хайвера е лесно да се наблюдава в плитки рифове на Карибите и се случва всеки ден по време на най-романтичното време (точно преди залез слънце).

Rocha3

При четенето на тази статия, може да останете с впечатлението, че изследванията и знанията ни за пола и поведението при рибите е достатъчно, но в действителност е изследвана една съвсем малка частица от тайните на моретата и океаните. Например, в един от последните броеве на списание „Kuwamura“ се споменава, че мъжките по-бледо обагрени зеленушки (които се раждат женски и се променят в мъжки) може да се върнат към женски, когато има само мъже в групата. Това дава съвсем ново значение на думата „опция“!

Kuwamura, T., Kadota, T. & Suzuki, S. 2014. Автор и снимки Luiz Rocha, ихтиолог в Калифорнийската Академия на наукитеПрочетена 18015 пъти
Няма коментари

Коментирай