Адмирал Ушаков

26 ян. Адмирал Ушаков

Адмирал Ушаков /Фёдор Фёдорович Ушако́в/– велик новатор на флотското изкуство. От 43 сражения, в които е участвал, Ушаков не е загубил нито едно. Нито един кораб под негово командване не е потънал. Нито един моряк не е пленен. Той е правил невъзможното: например превзел е непристъпната крепост Корфу, като я освобождава от французите. Адмиралът действа неочаквано, нарушавайки всички флотски закони, сближава се с противника на разстояние пистолетен изстрел, корабът му винаги е бил на предни позиции, заемал е много опасни положения, като със собственото си мъжество насърчава останалите. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 2001 година.

На презентация в Москва представителят на Руския комитет на ветераните на войната и военната служба Борис Измайлов разказа за живота на Фьодор Ушаков:

250px-AdmFFUshakoffByBazhanoff-e– В Русия Ушаков се смята за ненадминат морски стратег, главен творец на победите на руския флот. През руско-турската война неговата ескадра победи край остров Федониси. През 1791 година войната с Османската империя завърши с пълен разгром на ескадрата на турския султан в състав 78 кораба, докато Ушаков имаше само 34. Последвалият знаменит поход на адмирала в подкрепа на сухопътните войски е включен в учебниците по морско дело. Експедиционният руски корпус освободи 7 Ионически острова, но главното – превзе с щурм смятаната в Европа за непристъпна крепост Корфу. Възниква въпросът – а как го направи? Ушаков постъпи мъдро: той се обърна към жителите на острова – православни гърци – с писмен апел да съдействат на „свалянето на непоносимото иго” на безбожните французи. И в отговор получи въоръжената помощ на населението. Французите доста се съпротивляваха, но островите бяха освободени. На 19 февруари 1799 година падна и крепостта Корфу. Народът от всички села и близките острови се събра на брега за тържествено посрещане на храбрия руски флотоводец. Като пълномощен представител на Русия, той създаде на Ионическите острови Република – първата гръцка национална демократична държава от ново време. Помогна им в създаването на Конституция. Сенатът на Корфу нарече Ушаков „освободител и свой баща”. И сега бюстът на адмирала на руския флот ще напомня на посетителите на военния музей в Солун за онази славна история…

На 31 юли 1791 година ескадрата на адмирал Ушаков разбива ескадрата на Османската империя край нос Калиакра. Битката е едно от най-значимите сражения на Русия в Черно море с Османската империя.

Битка при Калиакра

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.

Руският флот, който е под ръководството на Фьодор Ушаков и се състои от 15 бойни кораба и 2 фрегати (990 оръдия) и някои малки кораба, отплава от Севастопол на 8 август. Към обяд на 11 август срещат османско-алжирската флота под ръководството на Хюсеин паша. Тя се състои от 18 кораба и 17 фрегати (1500-1600 оръдия) и няколко по-малки кораби на котва на юг от нос Калиакра. Флотата на Ушаков плава в 3 колони на североизток между османската флота и носа въпреки наличието на няколко оръдия там.

Саид Али, командващият алжирските кораби, изтегля котвата и отплава на изток, последван от Хюсеин паша с 18 кораба. Руснаците тогава се обръщат на юг по курс изток-юг-изток и построени в линия. Саид Али на предната линия се опитва да измами авангарда на руснаците, но Ушаков го атакува, когато останалата част от руската флота наближава. Това става в 16:45 ч. Постепенно турците се обръщат на юг и, когато спусналата се нощ слага край на битката в 20:30, те напускат към Конснтантинопол.

Руските загуби са 17 убити и 28 ранени, а корабът „Св. Александър Невски“ е повреден.

Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Участвали кораби

Руски

Рождество Христово 84
Йоан Предтеча 74
Мария Магдалена 66
Преображение Господне 66
Св. Павел 66
Св. Владимир 66
Леонтий Мъченик 62
Св. Александър Невски 50
Св. Андрей Първозвани 50
Св. Николай 50
Феодор Стратилат 46
Йоан Богослов 46
Навархия Възнесение Господне 46
Св. Петър апостол 46
Цар Константин 46
Фанагория 40
Макрополеа Св. Марк евангелист 36
Рождество Христово
Св. Йероним
?
?
Панагия Апотуменгана Panagia Apotumengana (капер) 14
16 капера

Османци/Алжир/Триполи (Хюсеин паша)

18 бойни кораба
10 големи фрегати
7 малки фрегати
43 малки кораба

 

Битката при Корфу

Разположена на източния бряг в централната част на острова между двете крепости:
  • „Старата крепост“ („морската“, „венецианската“ или Старата крепост), разположена в източния край на града, отрязана от изкуствено създаден градски ров в естествения поток, с морска вода в долната част.
  • „Новата крепост“ („Бреговата“ или New Fortress) – на северозапад от града, състоящ се от три самостоятелни укрепления, свързани с подземни проходи, изключително укрепена и преоборудвана от французите.

От новата към старата крепост на брега има висока стена. Самият град от морето е бил обхванат от стара крепост от земята. Пръстен насип с бастиони (Сан Салвадор и Сан Авраам редут Сан Роко). От морето, града е обхванат от добре укрепен остров Видо. В допълнение, на две мили от брега на острова е разположена болница за заразноболни, която се засилва и от французите.

 

Панорамна гледка към старата част на град Корфу

В Корфу, Френските сили имат: 3 000 войници, 650 оръдия + 500 войници и 5 артилерийски батерии на остров Видо. В пристанището е френската ескадра, състояща се от два бойни кораба (74-оръдиен „Женере“ и 54-оръдиен „Леандра“), една фрегата (32-оръдийна фрегата „La Брюн“), бомбандиращ кораб „La Frimer “ Бриг и четири спомагателни кораби.

Командващи гарнизона, губернатор на острова – генерал Шабо и комисар генерал Дюбоа.

Обсадата на острова

24 октомври 1798 г. Руско-турската ескадра , състояща се от три линейни кораба , 3 фрегати и редица малки кораби започват блокадата на Корфу.
31 октомври ескадрилата се присъединява към бойния кораб „Света Троица“ , две турски фрегати и една турска корвета , 09 Ноември, стигна до Корфу основните сили на Обединеното Руско-турската флота под командването на вицеадмирал Ф.Ушаков . Скоро към тях се присъединява група кораби на капитан 1-ви ранг Д.Н.Сенявин (три бойни кораба и три фрегати).

Предвид силните укрепления на острова и липсата на правомощия за десант, е решено Корфу да се подложи под блокада. В очакване на подкрепления от турците в първия ден французите изоставят укрепленията на болницата за заразноболни, които веднага се заемат от руските войски.

13 ноември руснаците разтоварват на брега на острова малка батерия, която не среща съпротива и превземат, малкия град Гуино, който се намира на пет мили от форта. Избрана е за поставяне на батерия в предната част на крепостта Сан Авраам, която на 16 ноември започва артиллерийски обстрел на крепостта.

18 ноември е настанена втора батерия на Свети Пантелеймон, от който има ясна видимост към укреплението и старата крепост. Няколко дни по-късно французите организират нападение и пленяват няколко души. 27 Ноември от залива прави опит да пробие, бойния кораб „Женере“ – безуспешно.

През декември, към ескадрилата се присъединява, контраадмирал П. Б. Пустошкин (74-оръдийни бойни кораби „Свети Архангел Михаил“ и „Симеон и Анна“), капитан 2-ри ранг А.Сорокин (фрегати „Свети Михаил“ и „Дева Мария от Казан“). Така съюзническия ескадрон се състои от 12 бойни кораба, 11 фрегати и много по-малки кораби.

В нощта на 26 януари „Женере“ (с боядисано платно в черен цвят) заедно с брига предприемат нов опит да се измъкнат от залива, този път успешно.

Продължава строителството на крайбрежните батареи на нос Св Пантелеймон. Друга е издигната в близост до старата крепост. Като попълнение, оборудван с батерия, срещу крепостта на Сан Салвадор – най-мощният от външните укрепления.

10 февруари към Корфу се присъединяват, обещаните от турците войски (около 4250 души). Към корабите на руския се присъединяват около 1700 морски пехотинци от  Черноморските и Балтийските и морски сили. Било е решено да се използват по време на щурмуването на кораба, те са обучени за това. Около 2000 войници са били присъединени от гръцките въстаници на острова.

Щурма 18-20 февруари 1799

Остров – Видо

На 17 февруари, се провежда военен съвет. На флагмана „Сейнт Пол“ е разработен, план за действие. Решено е военноморската артилерия да потисне бреговите батерии и войската на остров Видо – ключът към отбраната на Корфу.

 
 

Схема нападението на Корфу – 18 февруари 1799 г.

Щормуването на Корфу започна в 7 часа сутринта на 18 февруари 1799 . Фрегати „Казанската Богородица“ и „Херим-Капитан“ застават на изстрел разстояние и започват обстрела на батерията, която е на върха в северозападната част на острова. Бойни кораби „Мария Магдалена първа“ и фрегатата „Николай“ започват обстрел на батерия № 2. Останалите кораби (линейни кораба „Св.Павел“(капитан EП Сарандаки), „Свети Петър“ , „Захари и Елизабет“ , “ Богоявление на Господа “ , „Симеон и Анна“ , фрегати „Григорий Велики Армения“, „Свети Никола“, „Адмирал“, шхуна, както и двама турски кораби, пет фрегати, корвети и канонерките/батареи започнаха обстрела на останалата част на острова. В резултат на това в 4-часов пожар са потиснати всички пет крайбрежни батареи на острова. Опиващи да осигурят подкрепа на острова боен кораб „Леандър“ и фрегатата „La Брюн,“ получават наранявания и са били принудени да се оттеглят под закрилата на батерията на Корфу. В 11 часа на Видо и от двете страни са отправени войски в размер на 2160 души. До 14.00 след 2-часова битка, острова е превзет. От 800 души, защитници на острова – 200 души са били убити, пленени – 402 войници, 20 офицери и комендантът на острова, бригаден генерал Пиврон. Около 150 души са успели да избягат плувайки от Корфу. Руските загуби са 31 убити и 100 ранени. Турци и албанци губят 180 мъже, убити и ранени.

 

Панорама на град Корфу от остров Видо. На преден план Новата крепост във фонов режим, Старата крепост, Корфу.

На 20 февруари, 1799 е приета капитулация. Според условията на французите е позволено да напуснат острова с обещание да не участват в бойни операции в продължение на 18 месеца.

Използвани източници:http://bulgarian.ruvr.ru/2013_08_24/Admiral-Ushakov-osvoboditeljat-i-bashha-na-Grcija-9282/

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%84%D1%83_%281798%E2%80%941799%29

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0Прочетена 11323 пъти
Няма коментари

Коментирай