Гагам

09 апр. Гагам

Гагам е уред за улов на миди. Коренът на думата гагам идва от гага – човка, кука, извивка, издатина, нещо което излиза напред и спомага за улова. В рибарския жаргон, гага се нарича издадената част на предното подостримо, на което се връзва въжето за пристана, кея.

подостримо

Историята и датировката на гагама се губи в историята. Но е факт, че той се е използвал масово и редовно от риболовците по нашето крайбрежие. Един от най-старите спомени, които са ми известни са на Стати Михайлов. Той разказва как през четиридесете години на миналия век на лодката на неговият дядо, капитан Хрисостомос, винаги е имало гагам. Този модел от снимката по-долу е снет именно от този, който се е намирал на въпросната лодка. Изработен през 1975 и за 40 години е нахранил и събрал за веселби и морски истории… безброй хора.

star-gagam

Гагама се използва както лятно, така и зимно време – чрез поставяне на удължение – прът.

Той трябва да е удобен и безопасен. Макар, че съм виждал много модели на които горната част е кръг през който се промушва ръката, лично аз избягвам да ги ползвам, защото когато се закачи здраво, изваждането на ръката става с препятствие. А и старият и изпитан във времето модел е именно – полукръг. Лятото често се използва на места с дълбочина над човешки ръст /на гмуркане/ и е добре мрежата на торбата да е не по-дълга от 30 сантиметра. За да не тежи при изплуване. гаганЗимния вариант се използва, като се поставя удължение /прът/ за да се избегне влизането в студените води и за по-лесно вадене. В горната си част, там където е опората на предмишницата има отвор. Има отвор и на кръга на който се закрепя мрежата. Именно през тези отвори влизат болтовете, чрез които се закрепя удължението на зимния вариант. Зъбите в предната част не помагат при използването. Оптималния вариант е гладък и косо подострен за да не закача, а да се плъзга по камъка. Къс и възможно най-лек, здрав. Дебела мрежа с големина на окото – 25 – 30 mm.

Старите рибари казват, че миди се вадят в месеците в които има Р. А това са зимните месеци. В тези „поверия“ има логика. Тогава водата не „цъфти“ и няма туристи – съответно е по-чиста и средата е по-добра. Хубави миди се вадят от места с дълбочина поне два метра от дъното, а за созополските „Маляри“ /сноп обрасъл с водорасли/ се носят легенди.

гагам-неръждаема-стомана

 Прочетена 50384 пъти
8 коментара
 • Петя
  Публикувано в 16:58h, 09 април Отговор

  От този гагам доста миди сме хапнали 🙂

 • Анонимен
  Публикувано в 17:06h, 09 април Отговор

  Браво за метериала , чудесна статия ! Живея в Гърция и никога не съм виждал гагам тук. Но добре си спомням времето когато бях спасител по нашето черноморие, там колега имашер един точно копие на този от последната снимка.Наистина невероятен инструмент.Без някой да ме научи разбрах че най-добрите миди се вадят от стена и то поне на метър от дъното, но са и най-трудни за сваляне.

 • Антон Костадинов
  Публикувано в 17:13h, 09 април Отговор

  Рецептата на чичо Стати за мидите извадени с този гагам е обичайната, лесна, бърза и много вкусна „Афниста“ http://zamoreto.com/midi-afnista/

 • Стати
  Публикувано в 18:57h, 09 април Отговор

  Една интересна случка, останала ми като спомен от улова и употребата на гагама. Дядо качи мен и моите братовчедки на фелуката /кондохери – лодката която се завързва и върви зад кораба/ и отидохме да извади миди. Бяхме на мигалката на остров Св.Кирик и Юлита, там бяха най-хубавите миди. След всички процедури си спомням как гагана беше пълен и бяхме готови за тръгване. Тогава не знам защо се заиграх със алуминиевото канче и без да искам, го изтървах в морето. Още си спомням как това, толкова ценно за времето си канче потъва и проблясква от слънцето. Нещо в мен се обърна… погледнах с огромна вина дядо и той вместо да се скара, се усмихна, съблече се и гмурна да го изкара. Беше студено….

 • Стати
  Публикувано в 19:12h, 09 април Отговор

  А специално този от снимката, бях го дал на приятел и се загуби, не бях го виждал 2-3 години. Един ден както се разхождах го видях изхвърлен на болкука на Габровския лагер… същия, моя. Това беше 85-6-та година.

 • Пурко
  Публикувано в 06:49h, 18 април Отговор

  И от мен една интересна случка. Един ден на нос Акротиря изпихме 60 литра бира и изядохме 5 чувала миди 🙂
  (10-15 души)

Коментирай