Кулата на Херкулес

05 май Кулата на Херкулес

Автор: Вяра Петкова

Преди повече от 2000 години, някъде около 280 година пр.н.е., египтяните построили огромна мраморна кула на остров фарос в дребното пристанище на Александрия и така сложили началото на науката за строежа на фарове — „фарология“. Кулата била висока 120 лакътя (56 метра). На върха и горял огън, подклаждан с дърва, който ясно се виждал откъм морето. В онези времена тя се смятала за едно от седемте чудеса на света. През XIII век кулата била разрушена при земетресение, но вече с думата „фарос“ отначало гърците, после римляните, а по-късно и много други морски народи започнали да наричат кулите, издигнати на видими отдалеч места, които със светлинни знаци указвали пътя на корабите.

На около пет мили северозападно от град Ла Коруня, на северния испански бряг, се издига известният фар Кулата на Херкулес (Torre de Hercules) — тъмна квадратна постройка, висока близо 50 метра. Това е единственият фар в света от римско време, който все още изпълнява първоначалното си предназначение. Легендите разказват, че самият Херкулес построил кулата и чрез своето магическо изкуство направил лампа, която горяла непрекъснато денем и нощем, без да се зарежда в продължение на триста години. Навярно копнежът на човека за постоянна светлина и страхът му от нощни срещи с опасностите на морето са родили този мит.

От оскъдните факти историците правят две предположения: кулата е дело на римски архитект или е от финикийски произход и по-късно е реставрирана от римския император Траян.

Гранитната фасада на кулата е начупена от четири прозореца на всеки от четирите етажа, които се отделят един от друг чрез виещ се корниз. На върха, в осмоъгълна кула, е поставена лампата. Отново легендата нашепва, че в кулата има монтирано магическо огледало, в което корабите се отразяват от голямо разстояние.

tower-of-hercules-1Кулата била свидетел на големи исторически събития. Известно е, че гордите флотилии на Юлий Цезар са посещавали пристанището Ла Коруня. От тук са тръгвали много морски експедиции. Също от тук започнала своето съдбоносно плаване Непобедимата армада. Кулата била верен ориентир и за транспортните кораби на сър Джон Мор, предводител на английските войски срещу Наполеон, които пристигнали на 14 януари 1809 година в обсадената от французите Ла Коруня.

Днес испанският град Ла Коруня, столица на провинция със същото име, е известен морски курорт. Но главното му достойнство е неговото просторно и защитено от всякакви ветрове пристанище, което се посещава както от местни, така и от чужди кораби. Надежден пътепоказател за всички тях е Кулата на Херкулес. Самотна сред разбиващите се вълни зиме и сред покоя на летните води, тя вярно служи на всички моряци по света, както е правила това винаги.Прочетена 9850 пъти
Няма коментари

Коментирай