С течение на времето, много от често повтаряните правила, които всеки водолаз е чувал по няколко хиляди пъти, всякаш се забравят. Или по-точно всеки опитен водолаз в известна степен пренебрегва. Това е нормално,  всеки прави грешки под виздействието на емоции, еуфория.. А и никой не е перфектен. Следването на точни и ясни правила, изпитани във времето, не само помагат, но понякога дори са жизнено важни в необичайна за човека среда, каквато е морската /подводната/. В тази статия са споменати няколко от най-често допусканите грешки, които всеки знае, но въпреки всичко с нарастване на практиката, все по-често пренебрегва!

Проверка на плаваемостта

Ако не сте се гмуркали известно време или сте на почивка примерно по средиземноморието, много вероятно е да скочите във водата водени от вълнение и мисли за гмуркането и онова, което може да забравите да направите е именно проверката на плаваемостта. Това е една от най-често допусканите "грешки" при гмуркане без значение дали е на скуба или фридайвинг.

Има толкова много фактори които влияят на точният баланс, че спокойно може да се отдели цяла статия с указания и препоръки за правилно балансиране. Което всъщност е от особенна важност за "гладкото" и безпроблемно гмуркане. Например, дебелината на неопреновият костюм - зимен, летен. Качеството на самия неопрен, по-експандиран или не. Състоянието му - нов или стар, с течение на времето той губи много от качеставта си. Солеността на водата също оказва влияние на баласта, както и разликата в качените или свалените килограми - телесно тегло. Какво BCD използвате – дали вашето или наето...

Ако се промени нещо от гореизброените неща, вие можете да бъдете по-тежък или по-лек по време на гмуркането си, това може да доведе до изразходване на повече енергия и съответно въздух. А в най-лошия сценарий, безконтролно да изплувате. Повечето наранявания свързани с морските обитатели, се получават когато водолазът случайно влезе в контакт с тях, поради липса на конторл над плаваемостта. Запомнете, че правилният контрол над плаваемостта започва с точните килограми, което ще осигури  нашата безопастност и тази на морските обитатели.

 

Неправилно поддържана екипировка

Когато се гмуркаме СКУБА, влизаме в среда която, не е нашата собствена и екипировката е единственото нещо което ни поддържа живи, така че трябва да се отнасяме с респект. За да сме уверени, че екипровката ни се намира в отлична форма, трябва да правим следните неща:

  • Да я измиваме и почистваме със сладка вода преди да я прострем да съхне.
  • Да се уверим, че е напълно изсъхнала на сянка, преди да я приберем.
  • Да я съхраняваме в среда без прах и замърсяване.
  • Проверявайте екипировката си редовно за разкъсване, дупки или цепнатини.

 


Планиране на гмуркането

Ако се гмуркате с дайв мастър или местен гид, честа грешка е да прехвърлите цялото си доверие на един единствен човек. Някои водолази, които се гмуркат с гид, не слушат брифингите, защото вярват, че каквото и да се случи, гида ще се погрижи за тях. Това е доста опасна и лоша практика, защото водолазите трябва да отговарят за себе си. Дайв плановете са за това, да ви подготвят, да се справяте както със ситуациите които биха могли да се случат, така и да предотвратят евентуални  инциденти. Ако се гмуркате с водач, слушайте внимателно брифинга. Внимавайте за определени забалежителности и течения, това ще ви помогне да бъдете в безопасност през цялото гмуркане, както и да станете по-добър водолаз.

Ако не се гмуркате с водач, никога не трябва да отивате просто така, и да се гмуркате. Преди да се качите на лодката, трябва да знаете следните неща:

  • Къде точно отивате?
  • Какви са теченията на това място?
  • Променят ли се теченията?
  • Какви морски обитатели се срещат там?
  • Дълбочините на това място.
  • Мястото и начините на влизане и излизане.
  • Има ли голям трафик на лодки?
  • Има ли някакви притеснения относно средата?
  • Техника на изплуване на повърхността

Преди да тръгнете за гмуркането, предупредете някой на сушата къде отивате и кога очаквате да се върнете. Така някой ще знае къде се намирате. И накрая се убедете, че вие и вашето бъди сте на “една вълна”. Дискутирали сте гмуркането, както и резервни планове ако се промени ситуацията. Винаги определяйте вашата максимална дълбочина, максималното дънно време и минималното количество въздух за да завършите дайва си.

 

Гмуркане извън своя лимит

От момента в който станете водолаз, вие ще искате да развиете вашите умения и да прогресирате. Когато се гмуркате, винаги ще има какво да научавате. Опита винаги е различен и не си прилича с другите. Въпреки това, ако сте нов водолаз с малко опит, на лодка с много опитни водолази е трудно да кажеш “не”. Но ако кажеш “да”, това може да те отведе в непозната ситуация, за която не си подготвен и може да бъде много опасно за теб. Трябва да се помни, че ти си квалифициран да се гмуркаш в условия за които притежаваш сертификат и умения. Ако в някой момент преди или по време на гмуркането се чувстваш некомфортно, ти имаш възможността да прекратиш гмуркането. Помнете че ВИЕ отговаряте за вашата безопасност. Да се изследват нови места е добър начин да се придобие опит, преди да се вземат следващите нива от квалификацията ви. Ако се интересувате от потънали кораби или подводни пещери, трябва да имате подходяща квалификация преди да влезете в кораба или пещерата, защото новата среда ви поднася нови опасности. Не е зле да изкарате курсове за първа помощ и реагиране при спешни ситуации, тъй като това може да спаси живота на вашето бъди или другар в беда.

Товарене с излишна екипировка

Срахотните места и великолепния морски живот карат много водолази да се товарят със скъпи апарати, осветление, филтри и т.н. преди те да са достатъчно опитни за да бъдат подготвени за това. Има толкова други неща в  които неоптиния водолаз трябва да се концентрира и в добавка тази екипировка, може да доведе до опсност. Ако сте нов водолаз, се опитайте да не правите твърде много неща наведнъж, а се концентрирайте върху плаваемостта си например. След като добиете опит на различни места и всичко стане като ваша втора природа, тогава ще сте готов да правите снимки или да заснемате видео. Докато вашата плаваемост не е добра, както и потреблението на въздух, заниманията с камерата могат да станат проблем за вас и групата ви, както и за околния морски живот.

Използван източник: http://filterdigest.com