Риба Луна в Черно море

24 февр. Риба Луна в Черно море

Преди години срещнах тази снимка на Риба Луна в интернет и коментарът около нея беше, как български риболовци са я уловили някъде около Созопол. Годината около 1960-70-та! Тогава ми се стори доста интересна и днес, когато започнах да събирам информация за да направя тази статия… се оказа, че не е точно така. Вярно е че на снимката са български риболовци, може би и годината съвпада, но което е по-важно – мястото на улова е Океана, а снимката е от палубата на БМРТ /Български Морски Риболовен Траулер/, който е риболовствал там.

Жалко… ! Щеше да стане хубава статия! Ще оставя поне заглавието 🙂

Така и така съм започнал да събирам информация за тази интересна риба, поне да завърша статията…

Рибата Луна /mola mola/ е уникална във много отношения:

 • Тя е най-тежката костна риба в света
  Ichthyology

  1908г ударилата се в парахода „Фиона“ риба

 • Храни се основно с медузи
 • Дължината на тялото и достига над 4 метра.
 • Измерено е нарастване с изумителните 373 килограма за по-малко от три месеца
 • Улавяни са екземпляри над 2 тона, като най-големият е бил 2 235 кг и дължина – 4,26 м., той се ударя по случайност в парахода Фиона през 1908 г. на 68 км от Сидни.
 • Една от най-плодовитите риби. Женската снася около 300 000 000 хайверени зърна, всяко зрънце е 1 мм. Ако бъдат подредени едно до друго, тези зрънца ще образуват нишка с дължина 300 км.
 • Макар, че изглежда мудна, тя може да развие скорост от 0,4-0,7 метра в секунда. Подобна е скоростта на Сьомгата и Марлина.
 • Тя няма плавателен мехур и коремни перки
 • Зъбите и са сраснали помежду си така, че по-скоро представляват плътна емайлова пластина и затова краищата на устата са твърди и режещи.
 • Под гладката и без люспи кожа има дебела хрущялна покривка, достигаща 5 см.
 • Тялото и е силно скъсено и сплеснато странично, в профил изглежда почти кръгло, наподобяващо диска на пълната луна.
  Навоизлюпена рибка с дължина само милиметър

  Навоизлюпена рибка с дължина само милиметър и необичайна форма

 • Плава бавно, движейки късите закръглени гръдни перки. Основно се открояват два плавника – гръбен и анален.
 • Главата на рибата завършва със съвсем малка уста, приличаща на клюна на папагал.
 • Придържа се близо до повърхността на водата, където се храни с дребни риби, ракообразни, планктон и медузи.
 • Често в стомаха и се откриват яйца на змиорка и остатъци от риби, които живеят по – надълбоко, което показва, че рибата – луна слиза и на по-големи дълбочини.
 • Живее поединично.
 • Заради респектиращите си размери и необичайно дебелата си кожа, тази риба почти няма врагове.
 • Дебелият и твърд фиброзен слой под еластичната и кожа я предпазва дори и от острия харпун.
 • Тя е устойчива на нападение и на практика обезкуражава всеки неприятел.
 • Тя не плува винаги в нормално положение. Често се вижда как се е отпуснала мързеливо на една страна, носена от вълните или с главата надолу.
 • Установено е, че мозъкът на един 200 килограмов екземпляр тежи едва… 4 грама.
 • Когато е раздразнена, тя „грухти“ като свиня.
 • Месото и не е вкусно. Казват, че приличало на лепило с лош аромат и че даже, когато се свари може да се ползва като такова.

От къде идва латинското и наименование – mola mola? В превод от латински, „mola“ означава „воденичен камък“. Рибата получава това име, поради сивия си цвят, грубия си външен вид и заоблената си форма. Името на Рибата луна на английски език е “sunfish” или буквално преведено – слънчева риба. Това име получава, тъй като обича да си прави слънчеви бани на повърхността на водата. А името „Риба луна“ получава, заради огромните си размери и заоблената си форма.

Рибата луна е тропически вид, понякога обитаващ и умерените зони на всички океани. Основно се среща в открити води, но особено когато наближава буря, може да се види и близо до брега. Във връзка с това съществува поверие у рибарите, че ако видят тази риба по време на риболов, те веднага трябва да се приберат вкъщи.

Още по-любопитно!!! Рибата – луна се използва за опазване на обществените водоеми в Сан Франциско, Вашингтон и Ню Йорк. Водоемите се проверяват непрекъснато за химично и биологично замърсяване. Макар и твърде устойчива, рибата – луна е особено чувствителна към различни видове токсини. Когато те попаднат в нея, тя развива особен вид рибешка кашлица, като си огъва хрилете за да се освободи от нежеланите дразнители. Чрез специални устройства се извършва предаване на сигналите за съществуващата опасност.

Първата информация, която прочетох за тази риба беше от „Рибарски вестник“ Година V бр.1 (239). Това е статията:

Обитаващата топлите води риба-луна бе открита на брега на Северно море в Холандия, съобщи местната телевизия.

Близо до град Катвайк местен рибар открил на брега дългата 1.20 метра екзотична риба. Тя била още жива, но не успяла да дочака пристигането на служителите, които трябвало да и окажат помощ. През декември тропическите риби плуват по на север от обичайното, но рядко се оказват във водите на Северно море. Експерти смятат, че откритият в Холандия екземпляр се е оказал във властта на бушуваща буря и е бил докаран от морското течение до брега. „В последно време практически ежегодно до холандските брегове достига по един екземпляр от риба-луна“, заявява ихтиологът Мартин ван Ойен от музея за естествена история „Натуралис“ в Лайден. По думите му тези риби могат да достигнат до 4 метра дължина. Онези, които морето изхвърля на холандския бряг, обикновено са доста по-малки от екземпляра, намерен сега на плаж в Катвайк. През 1898 г. до брега на холандския остров Терсхелинг била уловена риба-луна с дължина 2.71 метра. Тя и досега се пази препарирана в музея „Натуралис“.

И точно си казах, ето възможно е да е навлезла в нашето море, щом е отишла чак до Холандия, защо да не влиза и в Черно море, още повече, че се среща в Средиземно. Например при силно морското течение, чрез баластните води на някой кораб… да мине през босфора и готово. Тогава видях тази статия http://www.airgroup2000.com/forum/ в която има и други снимки от същия траулер.

Нищо! Има една история със снимка на „Оркинос“ – риба тон, уловена в Несебър. За нея ще направя по-нататък статия, тя поне със сигурност е уловена по нашите брегове!

Основната част от фактите за рибата са взети от тук: http://www.aquaportal.bg/forum/ като има и части от англоезични сайтове, примерно този http://deepseanews.com.Прочетена 54486 пъти
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
1Коментар
 • Анонимен
  Публикувано в 22:12h, 25 февруари Отговор

  рибар ли е….гледай слънцето де е, кат ти кажи: добър день !

Коментирай