Барбунът „Царската риба“

17 Ное. Барбунът „Царската риба“

Ценен морски дар, известен от дълбока древност. Все още високо ценен заради своето вкусно, леко, бяло и стегнато месо с дискретен морски, леко сладък вкус. Почитан по средиземноморието и присъствал в менюто на управниците в Римската империя, където се заплащало с изключително високи премии за улавянето и доставянето на големи екземпляри. В древността се е ловял основно от брега с кука или чрез „срекме“.
Пасажче от Mullus barbatus ponticus

Пасажче от Mullus barbatus ponticus

Барбуна е от семейство Mullidae, което е представено от шест рода и 55 вида, разпространени по всички морета и океани. Черноморският Барбун, наричан още Барбуня, Султанка, Червен Милет (Mullus barbatus ponticus), обитава само черно море, като екземпляри от вида се срещат периодично и в Азовско и Мраморно море. Дължината на тялото му достига от 21 – 26см, а теглото до 150г. Окраската е сребристо-сива с черна лента по цялата дължина на тялото. След като бъде уловен, барбуна сменя цвета си в характерния, червеникав цвят. Покрит е с едри люспи, които падат лесно при допир. Под устата са разположени двойка „мустаци“ заради които носи името goatfish /от английски goat-коза и fish-риба/. Тези мустаци са пълни с хемосензорни рецептори, които му позволяват да опипва дъното и открива храната си. Главата е голяма с тъпа муцуна отпред. На гърба и са разположени две перки а на корема има три (две отпред и една анална). Опашката е вертикална, раздвоена.

 Наименивания
 • Латинско – Mullus barbatus ponticus
 • Англия –  Red mullet, Mullet, Surmullet, Mullo
 • Испания – Salmonete de roca
 • Франция – Rouget de roche
 • Германия – Meerbarbe
 • Италия – Triglia di scoglio
 • Гърция – Barbouni
 • Холандия – Mul
 • Норвегия – Mulle

 

Вкусови качества

Бяло месо с дискретен морски сладък аромат и леко сладникав вкус. Богат е на витамин B12, Селен и съдържа голямо количество Омега-3 мастни киселини. Изключително вкусен е печен на скара, много добре се комбинира с гъби, чесън, домати, чушки, естрагон. Цитросите му придават по-екзотичен вкус. Най-често се приготвя цял или филетиран, изчистен от вътрешности и люспи.

По нашето черноморие се среща от Април до Ноември, като лично аз съм виждал в залива на Несебър, групирани в ято няколко хиляди екземпляра – всичко около мен беше в риба до където стигаше видимостта на водата. Рибите се движиха по дъното, като спираха на место за около 5 секунди и чоплеха с мустачетата в търсене на храна. Подвижен килим от риба…Прочетена 75946 пъти
1Коментар
 • Станислав
  Публикувано в 13:04h, 22 юли Отговор

  Много хубава статия, сега вече знам какво е барбун! Имам две много малки забележки. Цитрус се пише с У. Казвам, защото се замислих докато четох, дали става дума за цитрусов плод или за някаква част от рибата. И втората е че рибата се движи на пасажи, ятата са запазени за птиците

Коментирай