Изумителни истории за оцеляване на безлюдни острови

12 ян. Изумителни истории за оцеляване на безлюдни острови

Често книгите, киното и телевизията ни развличат с измислени истории за корабокрушения и оцеляване на пусти острови. Това обаче е колекция от реални истории, които са по-интересни и завладяващи от всяка измислица.

Джон Ф. Кенеди и екипажът му

капитан Джон Кенеди

Джон Кенеди – прекарал 6 дни на островите Стафидения пудинг през 1943г.

На 26-годишна възраст Джон Кенеди е бил капитан на торпедния катер РТ-109. По време на поредното нощно дежурство неочаквано се появил японски изтрeбител и разцепил на две торпедния катер. Двама от дванайсетте човека екипаж били убити, а още двама – тежко ранени. Оживелите се държали за останките от кораба в продължение на часове, а Кенеди спасил силно обгорен моряк, като го издърпал, захапвайки със зъби спасителния му пояс. На зазоряване оцелелите се насочили към островите Стафиден пудинг. Независимо от дебнещите крокодили и акули във водата, моряците достигнали до брега за 5 часа. На острова прекарали два дни без храна и вода и Кенеди разбрал, че, ако искат да се спасят, трябва да достигнат до остров Олазана. След шестдневна кокосова диета, Кенеди и хората му били открити от група скаути.

 

Леендерт Хазенбош – прекарал 6 месеца на остров Възнесение.

Леендерт Хазенбош

Той бил холандски войник, който пътувал на кораб в качеството си на счетоводител. След като през 1725 г. корабът спрял в Кейптаун, той бил обвинен в содомия и свален на острова. Дали му палатка, запас от вода за един месец, семейна Библия, дрехи и принадлежности за писане.

Хазенбош преживявал, хранейки се с морски костенурки, птици и пиейки собствената си урина. Казват, че след 6 месеца заточение на острова, така си и умрял в тези ужасни условия.

И друг интересен факт: Хазенбош си водел дневник, който бил намерен от британски моряци през 1726г. Той бил донесен във Великобритания, преписан и публикуван.

 

 

Маргарита де ла Рок

безлюден островМаргарита де ла Рок – прекарала 2 години на Острова на демоните.

През 1542г. френският изследовател Жак Картие извършил пътуване до остров Нюфаундленд, като взел със себе си 19-годишната Маргарита де ла Рок, която му станала любовница. Разсърденият от поведението на своята племенница чичо – лейтенант и пират Жан-Франсоа Робервал, я оставил на Острова на демоните (днешния остров Харингтън), близо до река Сейнт Пол. На острова оставили и самият Жак Картие, както и прислужницата на Маргарита. На острова Маргарита родила дете, което в последствие умряло заради недостиг на мляко. Умрели също младият мъж и прислужницата. Маргарита оживяла, като ловяла диви животни и живеела в пещера цели 2 години. След това била спасена от баски моряци.

Интересен факт: връщайки се във Франция след своето спасение, Маргарита станала известна, след като историята й била записана от кралицата на Навара през 1558г.

 

Капитан Чарлз Бернард и екипажът му

оцеляване на островКапитан Чарлз Бернард – прекарал 18 месеца на Острова на орлите (част от днешните Фолклендски острови).

През 1812г. британският кораб „Изабела” претърпял корабокрушение около Острова на орлите. Почти целият екипаж бил спасен от американския риболовен кораб „Нанина”, плаващ под командването на капитан Чарлз Бернард. Куриозното е, че в този момент САЩ и Британия били официално във война.

След като разбрали, че храната няма да стигне, капитан Бернард и четирима души от екипажа тръгнали да търсят нещо за ядене. По време на тяхното отсъствие корабът „Нанина” бил превзет от британсия екипаж. Оставили своите спасители – Бернард и хората му на Острова на орлите. Те били спасени през 1814г.

Интересен факт: Вечерта, когато Чарлз Бернард спасил британците, той разбрал, че те не знаят за британско-американската война от 1812 г. На вечеря капитанът споменал, че те с британците се намират от двете страни на барикадата. Може би не е трябвало да го прави.

 

Прототипът на Робинзон Крузо

робинзон крузо

Александър Селкирк – прекарал 4 години и 4 месеца на остров Мас-а-Тера.

Александър Селкирк бил шотландски моряк и опитен щурман, което му помогнало да стане боцман на кораба „Сенк Порт”. След няколко битки с испанците Селкирк се притеснил, че корабът, на който плавал, може да потъне. Решавайки да се спаси, той помолил да го оставят на брега на най-близкия остров.

През 1704г. Селкирк е оставен на необитаемия остров Мас-а-Тера. Дали му дрехи, пушка, инструменти, Библията и тютюн. Отначало Селкирк четял Библията, очаквайки спасение, но скоро му станало ясно, че помощ няма да дойде. Накрая, през 1709 г. два британски капера хвърлили котва до брега на злополучния остров и отвели оцелелия моряк. През 1713г. Селкирк публикувал разказ за своите приключения, заради който се оформило мнение, че Даниел Дефо е бил вдъхновен именно от този разказ, за да напише знаменития си роман „Робинзон Крузо”.

Интересен факт: През 1966 г. най-западният остров на архипелага Хуан Фернандесбил преименуван на остров Александър Селкирк. 

 

Един смел капитан

Ърнест Шекълтън

Ърнест Шакълтън- прекарал 105 дни на остров Мордвинов.

Шакълтън бил англо-ирландски изследовател, който през 1914 г.  предприел имперска трансантарктическа експедиция. По време на експедицията, корабът „Ендюранс” заседнал в леда и стоял на дрейф 10 месеца, докато налягането на леда накрая не го разрушил.

Шакълтън и хората му се настанили на един голям блок от плаващите ледове, където оцелявали цели пет месеца. Скоро те се отправили към остров Мордвинов, но се оказало, че той е необитаем и помощ от там не може да се очаква. Тогава Шакълтън и още петима моряци решили да вземат спасението на екипажа в свои ръце. На 22-футова лодка за 17 дни те пресекли най-ужасните морета в света и накрая достигнали до остров в Южна Джорджия, на който била разположена китоловна база. С помощта на чилийското правителство и неговите кораби той се върнал за да спаси останалия екипаж на остров Мордвинов. Нито един член от екипажа на 20-годишния смел капитан не загинал.

Източник: www.webmiastoto.comПрочетена 9599 пъти
Няма коментари

Коментирай