Китовете могат да хапват само Солено

14 Ное. Китовете могат да хапват само Солено

Съществуват пет основни вида вкус: сладко, кисело, солено, горчиво и умами. Повечето хора са запознати с всички вкусове с изключение на последния, умами, който най-добре е описан като приятен, пикантен вкус. Тези вкусове възникнат от клетките и рецепторите, които се намират в устата. Гените диктуват присъствието и броя на тези клетки и рецептори и по този начин вкусът на еволюционна основа. Умами и сладки вкусове се свързват с хранителни и богати на протеини продукти. Солено при ниски концентрации е атрактивен вкус, тъй като е необходима сол в малки количества за правилното функциониране на клетките, включително невроните. Горчиво е свързан с отвращение и предпазва от поглъщането на токсични вещества. Киселите вкусове са неприятни и могат да попречат на поглъщането на неузрели и изгнили хранителни ресурси. Въпреки тези адаптивни предимства на вкуса, някои животни са загубили способността да опитат един или повече от основните категории. Прилепи-вампири не могат да опитат умами или сладко. Пилетата не могат да опитат сладкото. А какво ще кажете за китовете? Те могат да вкусят само соления вкус.

wholesale-salty

В едно скорошно проучване, група от учени от Nanjing Normal University и Harvard Medical Center сканирали геномите на гени, свързани с вкуса на 12 вида кита. Те са открити само гените на солените рецептори. Защо китовете са загубили четири от сетивата за вкус? След улавяне и филтриране на храната, китове я поглъщат цяла, без да я сдъвчат. Освен това, когато живее в океаните, всичко просто ще има солен вкус. Не се шегувам, солта ще неутрализира всички останали вкусове. Като се има в предвид , че кита няма да бъде в състояние да опита всички тези вкусове просто няма нужда от съществуването на тези „ненужни“ рецептори и еволюцията се е погрижила за това. Също така имайте предвид, че не са много гените за вкус, които са били загубени. Техните езици са изградили епитела, само на няколко вкусови рецептора.

kit

Но защо са запазили точно рецепторите за солено? Както всички животни, китовете трябва да осморегулират, т.е. балансират концентрациите на вода и йони в тялото. Това е жизненоважно за клетъчните процеси в тялото, както и за транспортирането през клетъчната мембрана. Рецепторите за солено са жизненоважни в реабсорбцията на сол и имат ключова роля в осморегулацията. Така, че ако някога поканите кит на вечеря, се уверете, че не е прекалено осолена рибата, на тази тема са малко чувствителни.Прочетена 4800 пъти
Няма коментари

Коментирай