Кораби Призраци

14 ян. Кораби Призраци

Корабите – призраци или корабите – фантоми са част от мореплавателските предания, които са се разпространявали от моряци и рибари в продължение на години. Счита се, че корабите са били призрачни видения, които са добивали реална форма, достигайки до хоризонта и след това бързо изчезвали. Хората вярвали, че те са знамение за лош късмет. Терминът “кораб – призрак“ се използва да илюстрира изоставени  при много страшни и мистериозни обстоятелства плавателни средства, които са без определена посока,  без екипаж и пътници. Дали историите са реални или са легенди, кръстосващи моретата – не е ясно. Ето 10 от най – популярните истории за кораби- призраци.


Корабът Caleuche

Мистерията, скрита в корабите-призрациЕдна от най-добре познатите легенди от митологията на Чили описва кораба Caleuche като призрачен кораб, който се появявал всяка нощ близо до остров Чилое. Според местните предания, корабът олицетворява създание, което броди наоколо и отнася със себе си душите на всички хора, удавени в морето. Говори се, че когато корабът е бил забелязан, той е   бил поразително красив и светъл,  винаги съпроводен  от звуците на музика и хорски смях. След няколко минути той изчезвал някъде из дълбините на морето  и след това пак се появявал. Според митологията душите на удавените се събирали от “  водните духове“, които наподобявали русалки. След като се качели на кораба – фантом, удавените можели да възвърнат живота, който са имали преди да умрат.

СС Валенсия

Мистерията, скрита в корабите-призрациСС Валенсия е параход, който е потънал в близост до крайбрежието на Ванкувър, Британска Колумбия през 1906 година. Корабът бил застигнат от буря близо до нос Мендосино, отклонил се е от курса си и се блъснал в риф, от което последвало неговото потъване. Екипажът бързо започнал да евакуира част от пътниците на спасителни лодки, но някои от тях се преобърнали, а други просто изчезнали. В крайна сметка СС Валенсия потъва и само 37 от около 180 души на борда са оцелели. Пет месеца по-късно, рибар съобщил за открит спасителен сал с 8 скелета  в близката пещера. Започнало щателно търсене, но нищо не било намерено. Тази мистерия се превърнала в източник на множество истории за призраци и кораб- фантом. Моряци твърдят, че често виждали  призраци на параход, плаващ близо до рифа в Pachena Point.

Оранг Медан

Мистерията, скрита в корабите-призрациИсторията за Оранг Медан води началото си от 1947 година, когато два американски кораба получили обезпокояващо обаждане, докато плавали близо до крайбрежието на Малайзия. Този, който се обадил, се представил за член на екипажа на  Оранг Медан – холандски кораб, и съобщил, че капитанът и екипажът са мъртви. Съобщението му завършило с : “ Аз умирам.“Корабите бързо отплавали към мястото, откъдето било получено обаждането, но когато пристигнали, открили, че  Оранг Медан е невредим, но целият екипаж, включително и кучето на борда, били мъртви. Лицата им били вцепенени от ужас, а ръцете им сочили обект, който не съществувал. Преди да се проведе допълнително разследване от спасителния екип, корабът мистериозно се опожарил и всички трябвало да се евакуират. Една от теориите за случилото се е, че природни газове са изплували от океана и са проникнали в кораба, убивайки всички на борда. Други пък вярват, че са били извънземни или призраци. Какво точно се е случило на Оранг Медан -остава мистерия.

Карол А. Диъринг

Мистерията, скрита в корабите-призрациМоже би най-известният  кораб – призрак на Източното крайбрежие е шхуната Карол А. Диъринг, за който се счита, че е  заседнал близо до нос Hatteras, Северна Каролина през 1921 година. Корабът току-що се е бил завърнал от пътуване с цел търговски доставки на въглища в Южна Америка. За последен път е бил забелязан на юг от Hatteras, близо до нос Lookout. Намерен е заседнал в известните Диамантени плитчини, район, известен с множество потънали кораби. Той стоял там в продължение на  няколко дни, преди спасителният екипаж да се отзове за помощ. Когато те  пристигнали, констатирали, че корабът е бил напълно изоставен. Навигационното оборудване и дневниците били изчезнали, като и  двете спасителни лодки. Следствие на мащабно разследване от страна на правителството на САЩ се установява, че няколко други кораба са изчезнали при мистериозни обстоятелства по едно и също време. Сред най-популярните теории, обясняващи случилото се е, че на корабът е станал жертва на пирати.

Байчимо

Мистерията, скрита в корабите-призрациЕдин от най-невероятните случаи, свързан с  призрачен кораб, се отнася до Байчимо, изоставен товарен параход, който е плавал  в близост до Аляска  в продължение на почти четиридесет години. Корабът е собственост на фирмата Hudson Bay. Дейността му е обвързана с търговия на кожа с инуитите в северната част на Канада. Стартира в   началото на 1920 година. През 1931година Байчимо попада в тежка снежна буря. Корабът успява да се измъкне от леда, но е силно повреден и е бил изоставен от Hudson Bay. Удивителен е фактът, че Байчимо успява да се задържи на повърхността на водата за следващите 38 години. Корабът става част от местна легенда и  често е бил наблюдаван, плаващ безцелно от ескимосите и други плавателни съдове. За  последно корабът е бил видян  през 1969 година, но след това  изчезва.

 

 

Октавий

 Мистерията, скрита в корабите-призраци - 2Въпреки че  се счита за легенда, историята на Октавий остава сред  най-известните. Тя датира от 1775 година, когато  китоловен кораб, наречен Herald, попада на Октавий, плаващ безцелно край бреговете на Гренландия. Екипажът на  Herald се качил на мистериозния кораб, където били открити телата на екипажа и пътниците,  сковани от арктически студ. Капитанът бил намерен, седящ на бюрото си, а до него бил разположен регистър с последни записки от 1762 г., което означава, че Октавий  е бил носен от течението в продължение на 13 години.

Според легендата, хората са загинали на път от Англия към Ориента, минавайки през Северозападния морски път, но корабът попаднал в капана на леда. Ако е истина това твърдение, то ще означава, че  Октавий е  преминал  Атлантическия океан като призрачен кораб, тъй като неговият екипаж и капитанът отдавна са били мъртви, вследствие на   атмосферните влияния, на които са били подложени.

Джоита

 Мистерията, скрита в корабите-призраци - 2Джоита е риболовен кораб, който е изоставен във водите на Южния Пасифик през 1955 година. Корабът, заедно с 25 пътници и екипажа, бил на път към острови Токелау, когато нещо се е случило. Няколко часа по-късно започнала спасителна акция, тъй като Джоита закъснявал от разписанието си. Било извършено и  въздушно търсене, но липсващият кораб не бил намерен. Пет седмици по-късно търговски кораб се натъква на Джоита, плаващ на около 960 километра  от първоначалния й курс. На пръв поглед не е имало никакви признаци корабът да е бил повреден. Последвала проверка от специализирани органи, която установила, че корабното радио е било настроено на честота за сигнал за бедствие, а на палубата била намерена лекарската чанта с няколко кървави бинта в нея. Никой от пътниците или екипажа не е бил видян повече, а тайната за случилото останала неразкрита. Най-популярната теория гласи, че пирати са убили пътниците и са хвърли телата им зад борда.

Лейди Лавибонд

 Мистерията, скрита в корабите-призраци - 2В традициите и обичаите на Обединеното кралство дълбоко са залегнали легендите за кораби-призраци. Тази за Лейди Лавибонд е сред най-популярните. Историята гласи, че капитанът на  Лейди Лавибонд – Саймън Пийл, се оженил и за да отпразнува случилото се, той организирал круиз.  Качил съпругата си на кораба, което било в противоречие с моряшките канони, според които присъствието на жена на борда е лоша поличба, и отплавали на 13 февруари 1748 година. За нещастие на Пийл неговият първи помощник и приятел бил влюбен в жена му. Гледайки пищното тържество, той бил обзет от гняв и яростна ревност, и умишлено направил така, че корабът да заседне в близките плитчини –  Goodwind. Корабът потънал, убивайки всички на борда. Преданието гласи, че Лейди Лавибонд се появява, плаващ във водите около Кент на всеки 50 години. Това явление е  наблюдавано през 1798 година от различни капитани на кораби, както и през 1848 г. и 1898 г., когато корабът е изглеждал толкова истински, че някои капитани на плавателни съдове си помислили, че е кораб в беда и изпращали спасителни салове да се притекат на помощ.


Мария Селесте

 Мистерията, скрита в корабите-призраци - 2Безспорно сред най-известните  кораби – призраци се нарежда и Мария Селесте – търговски кораб, който е бил изоставен, плаващ без посока в Атлантическия океан през 1872 година. Той е открит в добро състояние, годно за плаване, с разпънати платна, пълен запас от храна в товарните трюмове, но спасителните лодки, дневникът на капитана и целият екипаж били мистериозно изчезнали. Не е имало признаци на борба, а личните вещи на екипажа и товарът, който включвал над  1500 варела с алкохол, били непокътнати, което изключвало  пиратството като възможно обяснение. В годините след странното откриване на кораба, редица теории били изказани по отношение  съдбата на екипажа на Мария Селесте. Някои от тях включват предположението, че  хората на борда са били убити от разразил се воден циклон, че екипажът се е бил разбунтувал, и дори, че са се консумирали продукти, съдържащи халюциногенни гъби, които накарали пътниците да полудеят. Най-вероятната теория е, че буря или някакъв технически проблем са били причината, която е накарала екипажа преждевременно да напусне кораба и да се качи на спасителна лодка, след което е вероятно да хората да са намерили смъртта си в морето.  Мистерията около Мария Селесте е довела до много по-абсурдни спекулации,  някои от които обясняват случилото се с появата на  духове на морски чудовища и извънземни, които са отвлекли пътуващите.

Летящият Холандец

 Мистерията, скрита в корабите-призраци - 2В морския фолклор, няма друг по-популярен кораб – призрак от „Летящият холандец „. Той е вдъхновил множество картини, ужасни истории, филми и дори опера. Корабът е споменат за първи път в края на 1700 година в книгата на  Джордж Барингтън “ Мореплаване до  Ботаническия залив“. Оттогава легендата продължава да добива известност, предавайки се от уста на уста от рибари и моряци. Историята разказва: „Летящият холандец“ е кораб отАмстердам, който е управляван от капитан на име Ван дер Декен. Корабът е отплавал към   т. нар. Индийски субконтинент (полуостровен регион, в който са разположени страните Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка, както и части от Непал и Бутан), но попаднал в буря в близост до нос Добра Надежда. Капитанът бил силно решен да преодолее препятствието и да продължи пътя си с думите: “Нека съм прокълнат и потъна завинаги вдън земя,  аз ще се боря тук, ако трябва вечно, докато не дойде денят на Страшния съд!“ Корабът потъва в буря, а Ван дер Декен и неговият призрачен кораб са прокълнати да плават в океана за цяла вечност. 

 Мистерията, скрита в корабите-призраци - 2

Автор: Диана Томова http://idi.bg/Прочетена 23920 пъти
Няма коментари

Коментирай