Корабна „Брада“

14 Ное. Корабна „Брада“

Известно е, че много морски мекотели са исконен враг на човека или по-точно на строените от него подводни съоражения: пристанища, докове и кораби. Откакто хората са започнали да плават с дървени кораби по моретата и океаните та до наши дни обрастването на корабните корпуси с миди, охлюви и други морски мекотели създава големи грижи на моряците.

Тези корабни „Бради“, както ги наричат моряците, понякога могат да нараснат до толкова, че на кораб от пет хиляди тона водоизместимост, тяхното тегло да достигне до 100 тона. Рибарите и собствениците на по-малки морски съдове се борят с тази напаст като, веднъж в годината всеки кораб се изважда „на суша“, изчиства се, и изстъргва корабното дъно и след това се боядисва със специална, отровна боя.

Докато за по-малките съдове тази дейност е сравнително лесна, за големите кораби е не само трудна, но продължава дълго и струва скъпо. За тази цел, по-големите кораби използват Ултразвукът. Поставя се специален ултразвуков вибратор, прикрепен към корпуса на кораба, който се подлага на най-фини трептения, които пропъждат мекотелите, полепнали по дъното. Този метод е изпитан и прогонва миди, охлюви и дори плъхове, тези трептения са недоловими за човешкото ухо и спестяват много труд, време и пари.Прочетена 12066 пъти
Няма коментари

Коментирай