МАРС – ВЕЛИКОЛЕПНИЯ

11 Дек. МАРС – ВЕЛИКОЛЕПНИЯ

От десетилетия водолази бяха в търсене на легендарния военен кораб Марс. Наскоро група GUE водолази, включително Ричард Лундгрен и Джаръд Джаблонски, заедно с Ингемар Лундгрен, Антон Петерсон, Кристофър Брейв и Фредрик Скогх, намерили това, което изглеждало да е шведския флагмански кораб Марс, който е потънал още през 1564.

Image-22Л е г е н д а р н и я т Марс, наричан oще „Великолепния“, е бил най-големия кораб в Балтийско море, като в апогея си е оборудван със 107 оръдия и екипаж от 800 души. Само година след първото си отплаване той бил потопен по време на морска битка през 1564. През май същата година, адмирал Джайкоб Багч повел група от 37 кораба в така наречената Първа битка с датската флота, която се състояла в открито море близо до северния нос на остров Йоланд. След два дни свирепи боеве, Марс бил запален и взривен. Корабът потънал и останал непокътнат на дъното на Балтийско море 447 години.
Корабът беше открит през лятото на тази година и от тогава се работи, за да се идентифицира дали това наистина е Марс. На 1 ноември беше направено официално изявление, че това наистина е легендарния военен кораб от XVI век. Изявлението се базира на ло- кацията на която е открит, на неговите размери и броя на бронзовите оръдия, като на едно от тях била идентифицирана емблемата Васа. Потъналият кораб се намира на 75 метра дълбочина, в близост до северния нос на Балтийския остров Йоланд край източния бряг на Швеция. Той е с по-големи размери от друг, също така известен кралски военен кораб – Васа. Марс лежи с левия борд, леко нагоре и е сравнително добре запазен.

Image 21Експлозията е направила дупка от дясната страна на борда, която е причинила и неговото потъване.
“Това е като скок в машина на времето за деня, в който е потънал. Той е запазен невероятно добре.“ – каза Ричард Лундгрен. “Той е бил напълно оборудван за война с екипаж и войска по пътя си за една голяма битка“.
Военният кораб Васа, потънал през 1628 година по време на първото си пътуване, бил изваден през 1961 и сега е най-добре запазеният кораб от 16-ти век в света. С откриването на Марс, Васа вече има свой конкурент, защото Марс е по-стар и знаменит. Останките на кораба Марс са невероятно важен културен актив, който трябва да бъде на разположение на обществеността; или виртуално възстановен или изваден и консервиран на сушата.

Image 20Марс е наистина изключително откритие. Когато става въпрос за история на моретата, той наистина може да се разглежда като „липсващото звено“ във веригата на това, което знаем за историческото корабостроене – някъде между шведския Васа и английския Мари Роуз“, каза Андреас Олсон, директор на Археологическия отдел на Националния Морски Музей в Швеция. Той твърди, че следващата стъпка е да се проучат изключително старателно останките на кораба.

Решението дали трябва да се извърши операция за изваждането му е въпрос за бъдещето. За wreck водолаза и един от основателите на GUE Ричард Лундгрен, намирането на изгубения Марс е като сбъдната детска мечта. „Да открие потънал кораб е мечта на всеки водолаз, но да намериш Марс, който хората са търсили толкова дълго време – не може да получиш повече от това. Днес аз съм щастлив, че съм швед”.

Image 17РИЧАРД ЛУНДГРЕН е един от основателите на GUE. Той е свързан с организацията от самото начало и основната му работа е ръководство и развитие на обучението. Той е част от GUE Съвета за обучение и е технически и изпитващ инструктор. Има солиден опит в преподаването и гмуркането с повече от 5000 гмуркания. Той участва в британските експедиции през 1997 г. и 1999 г. като ръководител на проекта, както и в ролята на фотограф и изследовател. През 1997 г. прави най-дългото гмуркане в пещера в арктически условия правено някога в Скандинавия; през 1999 г. е работил за Би Би Си и е видеозаснел известната M1 подводница; през 2000 г. е работил и като оператор на „scan side“ сонар по време на изследвания на испанските златни галеони край Кий Уест.

Досега е открил повече от 40 потънали обекти. В момента работи за компанията Ocean Recycling, която наред с други дейности, се занимава и с търсене на потънали кораби в Балтийско море.

Image 15

Текст: Dorota Czerny Снимки: GUE

Списание DIVINGBG Брой 11Прочетена 5925 пъти
Няма коментари

Коментирай