Морето в кръвта ни

17 Ное. Морето в кръвта ни

Кръвта има солен вкус. Морската вода – също. Случайно съвпадение ли е това? Едва ли! Биолозите твърдят, че животът на земята се е зародил в морето. Първичната клетка, покрита с една мембрана, се носила щастливо и безгрижно в Световния океан. Нищо не я застрашавало. Чрез осмоза и дифузия тя получавала всичко, което и е необходимо: хранителни вещества, електролити, кислород. Такъв начин на живот, който продължил хилядолетия, съгласете се, доскучава. Както е известно, клетките се размножават чрез деление. Така е било и тогава. В един момент обаче дъщерните клетки, вместо да поемат самостоятелен живот, се натрупвали на едно място и по този начин се формирали многоклетъчните организми. Но не всяка клетка имала пряк контакт с околната среда и това сериозно затруднявало обмяната на веществата. След дълго търсене е намерено оптимално решение на проблема: – Създадена е съдова система, която със своите разклонения достига до всяка клетка. В тези еластични тръбички започва да циркулира морска вода, която носи хранителни вещества и поема отпадъчните продукти. Впоследствие съдовата система се усъвършенства, явяват се голямото и малкото кръвообращение, Формени елементи, наречени червени и бели кръвни клетки…

След тези обяснителни бележки става ясно защо изразът „морето е в кръвта ни“ трябва да се разбира почти в буквален смисъл. Това обяснява и естествения стремеж на човека към неговата прародина – морето. Впрочем не сме се отдалечили твърде много от онова време! Ето ви още едно доказателство: и днес най-често употребяваният кръвозаместител, наречен физиологичен разтвор, е вода, в която има разтворено малко количество морска сол – натриум хлоратум. В онази ранна епоха човекът е придобил и умението да плува.

Ако хвърлим едно малко кученце в морето, то няма да се удави, защото инстинктивно започва да плува, т.е. показва умение, което е усвоило преди милиони години, умение, което е генетически обусловено. В Полинезия – и не само там – приучват децата си да плуват от най-ранна възраст. Може би думата „приучват“ не е най точната. Децата проявяват способност, която е заложена в наследствената плазма, в хромозомите. Както човек прохожда, без да е необходимо да се учи на това, така е и с плуването. Ако все пак някой хора късно се „научават“ да плуват или въобще не се научават, това се дължи на задръжката, наречена страх, която потиска естествената наклонност у човека към морето.

Морето лекува всичко!

Морето благодарение на богатия си минерален състав има многостранно лечебно действие. Още в дълбока древност хората са оценявали влиянието на природните фактори върху човешкия организъм. Използвали са морето за закаляване и лечение. При гърците, излязлата от морската пяна богиня Афродита била символ на лечебната и възстановителна сила на морето. Хипократ много добре е оценявал лечебното действие на морския въздух и на слънцето.

Разцветът на древния Рим е тясно свързан със строителството на прекрасни балнеолечебни центрове край морето. Римските морски курорти са били както място за възстановяване на здравето, така и място за водене на активен обществен живот. От това време е останала и поговорката: Морето всичко лекува! В морския курорт върху човешкия организъм влияят три природни фактора: слънцето, морската вода и въздухът. 

Биологическото действие на слънчевата радиация се изразява в стимулиране всички жизнени функции на организма. Недостатъчното слънчево облъчване води до болестни явления в организма, известни в медицината като слънчев глад /анхелоза/. Никакви лекарства не могат да заместят слънчевата светлина. Ето един факт в подкрепа на това твърдение: през зимата увеличението ръста на децата е най-малко, докато през лятото кърмачетата израстват най-много.

Под влиянието на ултравиолетовите лъчи се увеличава хемоглобинът и броят на червените кръвни телца. Добре познато е действието на слънчевата радиация върху кожата за синтезираното на витамин „Д“. Както е известно, този витамин регулира калциево-фосфорната обмяна в организма и играе главна роля при калцирането на костите, както и при поддържането на мускулния тонус. Благотворното влияние на слънцето не може да бъде заместено от кварцовата лампа, която излъчва ултравиолетови лъчи, а това значи, че ежедневният престой на открито е задължителен. „Ден без разходка е ден загубен за детето“, казва академик Сперански.

Ултравиолетовите лъчи убиват бързо болестотворните микроорганизми. Туберкулозният бацил, който е един от устойчивите, изложен на слънце, загива за 30 минути. Повърхностния слой на морската вода, както и въздухът са практически напълно стерилни.

Слънцелечение /хелиотерапия/

Първата слънчева баня трябва да бъде с максимална продължителност 10 минути! Времетраенето на слънчевата процедура се увеличава ежедневно с 2-7 минути /а не часа!/. Максималното допустимо време за облъчване е 2 часа! Такива са препоръките на специалистите физиотерапевти. Кой се съобразява с тях? За съжаление твърде малко хора, затова пък болните от плажа са неимоверно много. Не бива да се забравя и това, че съществува индивидуална поносимост към слънчевите лъчи! При някой хора има свръхчувствителност, която се проявява с появата на кожен обрив, зачервяване и сърбеж.

По време на слънчевата баня появата на първите капчици пот по кожата говори, че в околната среда се създават условия за прегряване на организма. Провеждането на слънчеви бани в този случай се отразява неблагоприятно. Не е необходимо да се употребяват защитни кремове против изгаряне. При облъчването главата трябва да се предпазва от преките слънчеви лъчи.

Показания за море и слънцелечение

Заболяванията на дихателната система се влияят много добре от морския климат. Хронична хрема, някой форми на бронхиална астма и хроничен бронхит значително се подобряват край морето. Разбира се, тези болни трябва да бъдат под постоянно наблюдение на лекар. Кожни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат,на жлезите с вътрешна секреция се подобряват значително от действието на морската вода и слънцето.

Противопоказно е лечението с морска вода и слънце при заболяванията на сърдечносъдовата система, при остри възпалителни процеси, при ревматизъм в активна фаза, при някой нервно-психически заболявания, на първо място епилепсия.

Слънцето е добър приятел на децата

Морската вода като лекарствено средство  може да се прилага при децата още през  кърмаческия период. Деца, които се изпотяват обилно и имат кожни обриви, могат да се обливат със затоплена морска вода. Разбира се, най-напред се прави хигиенна баня и след това лечебната. След обливането с морска вода детето не се изплаква. Броят на тези процедури трябва да бъде 10-15. Особено много се препоръчват обливанията с морска вода на децата, болни от рахит. Благотворно влияе ежедневната разходка край морето. Богатият на кислород морски въздух укрепва организма и се препоръчва на деца, които страдат от бронхит и бронхиална астма.

Детският организъм има една особеност, която родителите трябва добре да познават. Ако простудата е фактор, който намалява имуно-биологичната защита на организма и води до заболяване, то по същия механизъм действа и претоплянето. Не са рядки случаите на заболявания у децата, които се дължат на претопляне. най-малките повишават температура, стават неспокойни, а по-големите се оплакват от силно главоболие. Прегряването се отразява първо на централната нервна система. Повишава се възбудимостта, понякога може да се стигне до загуба на съзнание и гърчове. За съжаление не е малък броят на болните деца през летните месеци и главният болестотворен фактор е неразумното използване на слънцето.

Препоръчва се море и слънцелечение на деца с хронично възпаление на сливиците. Тези болни са много чувствителни и ако не се спазват лекарските наставления, лесно се стига до изостряне на болестния процес. Преди детето да се заведе на плаж, добре е да има частични слънчеви облъчвания и на ръцете и краката. Първата слънчева баня не трябва да трае повече от 10 минути. Това време се увеличава и към края на седмицата може да достигне един час. Дотогава не се разрешава влизане в морето! Добре е да се правят обливания със затоплена на слънцето морска вода. След това се разрешава газене в морето за 3-4 минути, три дни подред и едва след това може да се направи морска баня. Температурата на водата не трябва да бъде по-ниска от 23-24 градуса. Къпането в морето не трябва да трае повече от пет минути. Ако детето почувства студ, появят се тръпки, кожата настръхне, банята трябва веднага да се прекрати!

Морският климат указва плоезно действие върху детския организъм с чистия си въздух, обилните йодови изпарения, слънчевата радиация. Всичко това усилва обмяната на веществата, стимулира действието на ензимите и хормоните в организма, увеличава броя на червените кръвни клетки, закалява детския организъм, засилва неговите защитни сили.

При провеждане на закаляване на децата край морето трябва да се спазват три принципа: постепенност, системност и индивидуалност. За съжаление не са малко случаите, при които неправилното, неразумно проведено закаляване вместо да укрепи организма води до заболяване. В началото трябва да се започне с въздушни бани, влажни обтривания с морска вода, частични обливания /на краката/. С децата под три години трябва да бъдем много предпазливи. Специалистите съветват морска баня да не се прави по-рано от края на първата седмица. И още нещо: водната баня не е полезна, ако се прави веднага след слънчевата.

Приложение на морската вода вътрешно

Пиене на морска вода, подсладена с мед, е познато още в древността. Този метод на лечение широко се прилага в Англия, Франция, Скандинавските страни. Морската вода, приета вътрешно, оказва многостранно действие. Тя повишава реактивността на организма, подобрява обмяната на веществата. В морската вода се съдържат хормоноподобни вещества и биогенни стимулатори, които указват благотворно влияние върху организма. Морската вода не е обикновен разтвор от соли. а сложен комплекс от кристални и колоидни вещества. Особено голямо значение имат микроелементите, които се намират в нея. Така например проучванията показват, че при 5 седмично редовно пиене на морска вода количеството на магнезия в организма се повишава до 10 пъти! Този химически елемент повишава защитните сили на организма, подобрява мускулния тонус, стимулира тимусната жлеза.

Доказано е също, че магнезият /и морската вода изобщо/ действа благотворно на болни от диабет, предпазва от образуване на бъбречни камъни, особено на оксалатни, пречи на отлагането на холестерин в кръвоносните съдове и по този начин предпазва от атеросклероза.

Проучено е също действието на морската вода и върху храносмилателната система. Нормализира се стомашната киселинност, засилва се перисталтиката, подобрява се апетитът. Морската вода влияе благотворно и върху функциите на черния дроб.

„За пиене се използва морска вода, взета 50 км навътре в морето и от 15-20 м дълбочина, далеч от местата, през които минават кораби, далеч от населени места и от устията на големи реки. Тази вода не съдържа микроорганизми, но въпреки това преди употреба трябва да се филтрира.“ (Както се вижда не е във възможностите на отделния човек да си достави морска вода за вътрешна употреба).

Морската вода се пие три пъти дневно по 50г. един час преди хранене. Постепенно количеството може да се увеличава, като се достигне до 150-200 грама на прием. Морето е люлката на живота и източник за прехрана на милиони хора. Същевременно то е и аптека, в която се съхраняват безценни естествени лекарствени средства. Лекарят се грижи, природата лекува, са казвали древните…

Автор: д-р Кирил К. Караиванов , алманах ФАР 89Прочетена 14438 пъти
Няма коментари

Коментирай