Морски орган – най-големия музикален инструмент в света

17 Ное. Морски орган – най-големия музикален инструмент в света

Няма нищо по-добро от естественото! Природата винаги следва своя логичен, последователен и преминал през теста на времето път. Цели школи в изкуството и архитектурата са базирани на основата и култа към „органичното“, една от тях е тази на испанския архитект Гауди, по-късно и съвременния Калатрава… Но да не навлизам в подробности… все пак този блог е на морска тематика, макар че темата на тази статия застъпва и архитектурата. Какво ще кажете за морски орган – най-големия музикален инструмент в света?

През 2004 г. в град Задар, Хърватска, разположен върху полуостров и наречен от неговите граждани «каменният кораб», пристанищните власти, с подкрепата на правителството, решават да реконструират „носа“ на полуострова, за да се даде възможност да акостират преминаващите кораби. Тази част на полуострова е занемарена, след като градът е опустошен по време на Втората световна война и  изглежда като невзрачна бетонна стена. Гражданите на Задар, които обичат да ходят на разходка по брега на морето, по-рядко предпочитат това място, въпреки че е най-доброто място с изглед към прочутия Задарски залез, за който Хичкок, казва, че е един от най-красивите в света.

Музикалният Морски Орган (morske orgulje) е първият в света музикален орган с тръби, на който „свири“ морето. Прости и елегантни стъпки, издълбани в бял камък, са били построени на кея, под тях има музикално настроени тръби с отвори към тротоара. Движението на морето избутва въздух и в зависимост от размера и скоростта на вълната – се чуват музикални акорди. Инструментът има седем групи с пет избрани тонове всяка, получени от матрицата на традиционното акапелно пеене /в тази част на Хърватска преобладаваща музикална традиция е четири-гласовото мъжко пеене/. A слушател, прав или седнал, трябва да бъде в състояние да чуе от 5 до 7 настроени тръби както и естествената им музика. Така, цели пет-тръбни секции са настроени на един музикален акорд.

sea_organ3

 

 

Този шедьовър на акустика и архитектура, е създаден от архитекта Никола Башич през 2005 г., за който е получил много награди, една от които е и Urban Public Space. С този свой проект, той е постигнал, общуване с природата и единство на архитектура и околна среда. Както морските сили и енергии са непредвидими по отношение на приливите и ветровете, така и този орган предлага безкраен концерт на многобройни музикални вариации, композирани и изсвирени от самата природа.

Благодарение на музикалния проект на Морски Орган, жителите на Задар, изключително горди от първия, естествен музикален орган задвижван от морските вълни, са възстановили още веднъж връзката си с морето. Много туристи ходят да слушат тази уникална „творба“, и да се насладят на незабравимите залези, с изглед към близките острови. Тази инсталация, абсолютно уникална в света, е предназначена да позволи на хората да се радват на точката, където средновековния град Задар обгръща Адриатика.

 Прочетена 59352 пъти
Няма коментари

Коментирай