Отровните морски мекотели

02 февр. Отровните морски мекотели

Морски отровни представители намираме във всички систематични групи, като започнем от едноклетъчните и завършим със змиите. Сред мекотелите отровни са някои видове охлюви и октоподи.

Дворцов конус /conus aulicus/

Дворцов конус
/conus aulicus/

Охлювите от рода конус /Conus/ имат славата на смъртно опасни за човека животни. Те населяват тропическите райони на Индийския и Тихия океан, Червено море, но се срещат твърде често около Полинезия и Австралия. Ценят се много от колекционерите заради красивата окраска по коничните черупки. Съществуват повече от 400 вида конуси и всички имат добре развит отровен апарат. Живеят обикновено под камъните, между коралите или през деня се заравят в пясъка. Нощем излизат да си търсят храната — различни видове полихети, молуски и малки рибки.

Между силно отровните видове са широко известни Дворцовият конус /Conus aulicus/, разпространен от Полинезия на запад до Индийския океан, Географският конус /Conus geographus/ —живее в Индотихоокеанската област от Полинезия до източното крайбрежие на Африка, Мраморният конус / Conus marmoreus/ — от Полинезия до Индийския океан, т. нар. Текстилен конус / Conus textile/ — от Полинезия до Червено море и др.

Географски конус /conus geographus/

Географски конус
/conus geographus/

Отровният апарат на конусите е съставен от отровна жлеза, мехурче с отрова, канал, влагалището на радулата и нейните зъби. Глътката и хоботчето също спадат към сложната система на отровното оръжие. Когато животното се готви за нападение, то изтласква няколко от резервните зъби на радулата от влагалището в хоботчето. Мехурчето и каналът се свиват, отровата под налягане навлиза в хоботчето и изхвърля зъбите, които като остър харпун се забиват в тялото на жертвата, като същевременно с тях се пренася и отровата. Следователно конусът нанася прободни рани. Първите симптоми на отравянето са: местно побледняване, синеене, изтръпване и сърбеж около раната или чувство на остра болка по цялото тяло и особено силно около устата. При тежки случаи може да настъпи паралич, припадък и смърт вследствие прекратяване дейността на сърцето. Специфично лечение няма. Раните от убождане от конус трябва да се обработват като рани от отровни риби и да се търси лекарска помощ.

Мраморен конус /conus marmoreus/

Мраморен конус
/conus marmoreus/

Към групата на главоногите животни се числят наутилусът, калмарите, сепиите и октоподите. Отровен апарат имат само октоподите. Те хващат жертвата си с помощта на рамената /пипалата/, намиращи се около устата, задържат я с вендузите, разположени по тях,и я разкъсват с челюси, приличащи на човка на папагал. Отровата се отделя най-вече от задните слюнчени жлези и се излива чрез канал в устната кухина пред езика. Тя е близка по състав до някои алкалоиди у растенията.

Правени са опити за установяване действието на отровата на обикновения октопод /Octopus vulgaris/ върху различни видове животни. Извлечената от животното отрова била впръскана в тялото на криви раци, риби и земноводни. Тя действала парализиращо върху централната нервна система. При кривите раци веднага настъпвали спазми и конвулсивни движения и след няколко минути опитните животни умирали.

В аквариума на Сан Франциско са правени наблюдения върху начина на умъртвяване на жертвата от Аполиона /Paractopus apollyon/. Този октопод изпръсква отровата си върху своята жертва, след което не се доближава до нея в продължение на двадесет минути и чак тогава се решава да я разкъса.

Октопода Коко /Морски аквариум - Св.Никола - Несебър/

Октопода Коко
/Морски аквариум – Св.Никола – Несебър/

Отровата на някои осмоноги е опасна и за човека. Описан е случай, при който служител от Калифорнийския аквариум бил ухапан от малък Аполион по горната страна на ръката. През същата нощ ръката му се подула силно и едва след четири седмици отокът спаднал. Подобен случай е известен и от Хавайските острови. Човек, който ловял октоподи на кораловите рифове, бил ухапан от октопод по пръста. Отровата предизвикала силна болка, замайване, мястото на ухапването се подуло и зачервило. Следващите няколко дни пострадалият трябвало да прекара в леглото.

Преди около двадесетина години един австралийски моряк при завръщане от риболов забелязал на брега малък октопод, дълъг около 15 см. В желанието си да се позабавлява той го поставил на рамото си. Октоподът пропълзял по гърба му и изведнъж го ухапал в областта на един от гръбначните прешлени. Болката била много слаба и на мястото останала малка раничка, от която слабо течала кръв. Човекът почувствувал слабост, замайване, започнал да повръща и едва се държал на краката си. Приятелят му,който го придружавал на риболов, го завел в болницата, но той бил вече в безсъзнание, с посиняло лице. Пулсът се усещал съвсем слабо и започнало задушаване. В болницата взели всички мерки, но нищо не помогнало. Ухапаният от октопод човек умрял 15 минути след довеждането му в болницата и около два часа след ухапването.

По правило при ухапване от октопод човек чувствува силна болка, прилична на ужилване от пчела, горене на мястото, сърбеж, зачервяване и подуване. Понякога от раната тече обилно кръв. Симптомите на отравянето продължават от седмица до няколко месеца. Това зависи от размера и вида на октопода. Рядко завършва със смърт. Никакви специфични средства за лечение на отравяне от главоноги още не са намерени.

Cardium edule

Cardium edule

Повечето от представителите, на класа на мидите при обикновени условия представляват ценна храна за човека. Те са добри филтратори. Хранят се с микроскопични организми, които поемат с морската вода, преминаваща през хрилната им празнина. През някои сезони и в някои райони на световния океан могат да станат опасни за човека. В зависимост от различни фактори в отделни участъци на моретата и океаните се развиват масово някои представители на фитопланктона. Те предизвикват „цъфтеж“ на морската вода. В зависимост от видовия състав на водораслите, които го предизвикват, водата може да добие яркозелен, синьозелен, ръждив или червен цвят. Така нареченият „червен прилив“ се дължи на масовото развитие на едноклетъчните водорасли динофлагелати. Някои динофлагелати, като /Gonyaulax catenella/ са отровни. При филтрирането мидите поемат тези отровни водорасли и токсините се натрупват в различни части от тялото им. Колкото и странно да изглежда, тези токсини не действат на самите миди, но са силно отровни за човека, който ги консумира. Ако той изяде даже само една мида, в която има натрупано достатъчно количество от тези отрови, може да настъпи отравяне, дори смърт.

Такива отравяния са установени по тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка от Калифорния до Аляска, Канада, крайбрежието на Норвегия, Англия, Германия, Белгия, Холандия, Франция, Южна Африка, Нова Зеландия, Нова Гвинея и др.

Най-опасни за човека са следните видове миди: Сърцевидката /Cardium edule/, Мията /Муа arenaria/, Калифорнийската мида /Mytilus californianus/, Черната мида /Mytilus edulis/ и много други видове, които живеят в райони, характерни с често появяващите се „червени приливи“.

"Червен прилив" - брегът на Сидни

„Червен прилив“ – брегът на Сидни

Отровата се концентрира най-вече в храносмилателната система на мидата, нейните хриле и в някои случаи и в сифоните. Бульонът, в който са варени мидите, е най-опасен, понеже отровата е разтворима във вода. Специфично лечение няма и противоотрови не са известни. Необходимо е колкото е възможно по-бързо да се прочисти храносмилателната система на пострадалия, като се поеме и алкално действащ разтвор, например разтвор от сода бикарбонат, тъй като отровата се разлага в алкална среда. Отравянето от миди може да се дължи и на съдържанието на голямо количество бактерии в тяхното тяло. Ето защо не трябва да се използват за храна миди, събирани в близост с населени места, със заустване на канализационните мрежи на градовете. Отбелязани са случаи на масови епидемии от коремен тиф, холера и други заразни болести в крайморски райони. Причината за това е била консумацията на миди в сурово или полусварено състояние.

Текст: В.Илиева; Алманах ФАР77

Снимки: Интернет, Октопода Коко – Морски Аквариум Св.Никола – НесебърПрочетена 30789 пъти
Няма коментари

Коментирай