Яхт клуб Созопол

08 Дек. Яхт клуб Созопол

Всички сме чували анекдота: „Какво прави един англичанин, когато попадне на самотен остров – основава два клуба. Този в който членува и този, в който никога няма да стъпи“. Яхт клуб Созопол е от първите – искаш да си го основал. Другият начин да попаднеш в него е с препоръка. Условията са да имаш лодка, сходни интереси и да си достатъчно отдаден на морето и плавателните съдове. Поканата не е обвързана с финансовото състояние, а с онова, което няма как да се изчисли. Приятелството не е задължително условие, но става необходимо такова.

Яхт клубът разполага със 74 лодкостоянки, като понтоните са електрифицирани и предлагат течаща вода. Те се намират на пристанището на Созопол до входа на Стария град. На лодкостоянките могат да се видят петте лодки клас „Оптимист”, които са закупени и дарени за детския отбор по ветроходство. Благодарение на членовете на яхт клуба, децата са обучавани от треньора Георги Иванов, като съвместните им усилия и обич към този спорт са материализирани в медали.

Яхт клубът е и дом за училището по гмуркане DivingBG. Това което научаваш там е излишно да се описва, трябва да се преживее.

Идеята, която е в основата на клуба е създаването на спокойна среда за хора със сходни интереси, в която да се общува нормално и непринудено на теми отвъд вкуса на бързата закуска и асинхрона на junk музиката. Стремежът е да се популяризира ветроходството и плаването с други плавателни съдове като спорт и като различна култура на живот.

Реалното изражение на тези идеи е създаването на общински яхт клуб Созопол и реализирането на ветроходна регата в Созопол, която стартира за празника на града. От началото на това лято Яхт клуб Созопол вече е сдружение с идеална цел в обществена полза, в което общината е принципал. Задачите които са си поставили членовете на клуба, освен насърчаване и развиване на морския спорт и туризъм с различни плавателни съдове, са много конкретни: развиване на спортното майсторство; постигане на високи спортни резултати; организиране и провеждане на регата в Созопол.

От месец март 2011г. стартира обучението по ветроходство на деца между 8 и 12 годишна възраст в групи за начинаещи и за напреднали. В начинаещата група са включени около 20 деца, а напредналите 12 деца са представителния отбор на клуба. От участията си в десет регати от календара на Българската федерация по ветроходство (БФВ), отбора на клуба печели 2 златни, 5 сребърни и 10 бронзови медала.

Голямото постижение на Яхтклуб Созопол е реализирането на Първата ветроходна регата „Света Марина – Созопол 2011”, проведена от 15 до 17 юли тази година. Регатата е за класовете „Оптимист” и „Кадет” и за участие са поканени отборите на яхт клубовете от цялата страна, като домакините осигуряват престоя на спортистите и техните треньори в хотел Созопол, намиращ се непосредствено до пристанището. Регатата „Света Марина – Созопол” вече е включена в календара на БФВ.

Да видиш развитието на идеите си със сигурност е вдъховяващо, но това само ти издава билет за вход към ново предизвикателство. Следващият етап от проекта на един от основателите на яхт клуба – Момчил Николов, е създаването на място, където културата на живот споделяна от приятели и съмишленици да бъде изцяло осезаема. В процес на изграждане е модерна екологична сграда, която ще приюти заведение за еко-храна. Посетителите ще имат възможност да се насладят на богатството на вкусовите качества на биохраните и да доставят удоволствие на рецепторите си с една по-различна кухня с изцяло натурални продукти.

Всяка следваща стъпка от реализирането на проектите на Яхт клуб Созопол е приближаване към природата и към онази култура на живот, която е отвъд ежедневието за бърза употреба. Култура на живот, която те кара да искаш да си основал този клуб.

Източник:

Списание DIVING BGПрочетена 8755 пъти
Няма коментари

Коментирай