Знаете ли че… ?

19 февр. Знаете ли че… ?

stridi-oystersКогато намери своята любима храна – стридата, морската звезда не се нахвърля веднага върху нея, а дълго си избира: сякаш домакиня избира месо в месарницата! На каква основа става изборът? Дали морската звезда „опипва“ или „оглежда“ стридите? Според повечето специалисти, елементарните и органи за осезание и зрение не могат да и помогнат много; предполага се, че тя си служи с някакъв химически усет — нещо, което комбинира вкуса и обонянието.

След като веднъж направи своя избор, морската звезда се заема да отвори плячката си. Разбира се, стридата усетила опасността, здраво затваря своята черупка. Морската звезда я обгръща и здраво я залавя с помощта на многобройните си смукалца. За известно време изглежда, че крайният резултат е предрешен и ще бъде в полза на стридата. Но нападателят е търпелив. Той изчаква момента, в който жертвата трябва „да си поеме дъх“.

За да поеме малко кислород, стридата е принудена съвсем лекичко да открехне черупката си. От този миг тя е загубена. Морската звезда не и дава възможност да я затвори и продължавайки да „дърпа“ двете черупки нагоре и надолу, вкарва в получения отвор между тях, своя. . . стомах. Така се извършва този оригинален обяд — стомахът на морската звезда прониква във вътрешността на стридата и впръсква там съответните смилателни сокове. След това хищникът всмуква течността, получена в резултат на тази странна операция.

Забележително е и времетраенето на храненето. Отварянето на черупката трае около 80 минути, а самото хранене — 8 часа!

Ако и това не е удоволствие. . .

Поради слабостта на морската звезда към стридите ловците на тези миди винаги са я смятали за вредна. Преди години един рибар се опитвал да унищожи морските звезди като ги нарязвал на парчета и ги хвърлял обратно в морето. Това, което рибарят не знаел е, че от всяко парче може да порасне нова морска звезда!

Видове – Преселници

imagesЛюбителите на морски сувенири, сега могат да попълват колекциите си с един красив и голям охлюв. Черупките на рапана се срещат на много места по нашето крайбрежие, в голямо количество се изхвърлят на брега след зимните бури. Но ако хората знаеха каква напаст представляват тези мекотели, не биха се радвали толкова. До не много отдавна рапанът не се срещаше в Черно море. За пръв път беше намерен през 1946 година при Новоросийск. Прехвърлил се от далекоизточните морета, този охлюв бързо завладява черноморското дъно. Като типичен хищник, той унищожава огромно количество миди.

Това е един от многото случаи на нежелано преселение в Световния океан, причинено от човека. Благодарение на подобрения транспорт по море животни и растения от една част на земното кълбо бързо се прехвърлят в друга. Полепнали по обвивката на кораба или навлезли в баластовата вода, те безнаказано преминават големи разстояния, за да се установят и размножат в съвсем нова за тях среда. Често пъти на новото място липсват неприятели на пришълците и тогава те, както рапанът, безнаказано се ширят.

images (1)Ролята на корабите за разселване на морската флора и фауна особено бързо нарасна след прокопаване на някои канали. Ако не съществуваше Суецкият канал, по всяка вероятност в европейските води не би се появил например китайският крив рак ериохейр. Той вече представлява истинско бедствие на много места в Европа. За много късо време той завладява водите в северната част на континента, а сега успешно шества и на юг. Твърде вероятно е в скоро време да го намерим и в Черно море.

Китайският рак не може да се размножава в сладките води, но възрастните спокойно живеят в реките и навлизат навътре в континента. Твърде плодовит, този рак на някои места се размножава в голямо количество и причинява сериозни щети на риболова, като поврежда мрежите. Още по-голяма вреда нанася на бреговете с дупките си, които създават условие за бързо рушене. До каква степен се размножава, показва фактът, че през 1935 г. само от река Елба са уловени 500 тона рачета.

Голямо значение като обект за култивиране имат мидите и на първо място различни видове стриди. Стопанската дейност, свързана със стридите, е изиграла голяма роля за преселение на много видове животни в Световния океан. Например на различни места в САЩ се отглеждат стриди, донесени от Япония. Тъй като по американското тихоокеанско крайбрежие те не се размножават добре, младите стриди ежегодно се пренасят от Япония в Америка за отхранване. При това разнасяне на колекторите със стриди става пренасяне и на други животни.Прочетена 12548 пъти
Няма коментари

Коментирай